Internacional 17/12/2012

El chavisme arrasa a les eleccions regionals i Capriles en surt reforçat

El partit del president veneçolà va aconseguir la victòria en 20 dels 23 estats del país. Les eleccions han estat marcades per l'absència del líder del país i pel reclam de vots per no "fallar-lo"

Efe
2 min
Un home llegeix el diari amb els resultats electorals. EFE

CaracasEl partit del president veneçolà, Hugo Chávez, ha arrasat als comicis regionals d'aquest diumenge en haver aconseguit la victòria en 20 de les 23 governacions del país, tot i que el líder opositor Henrique Capriles va reforçar el seu lideratge en retenir Miranda, en una jornada marcada per l'abstenció i l'absència del president.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els resultats deixen un panorama pràcticament vermell i dominat pel Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) en què només tres estats: Miranda, Lara i Amazones, queden en mans de l'oposició després d'un comicis en què van participar el 53,94% dels 17,4 milions de veneçolans cridats a votar.

El partit de Chávez guanya estats

L'oposició ha intentat retenir els seus set estats i aspirava al fet que tampoc quedés en mans chavistes l'estat de Monagas, governat fins ara per l'exchavista José Gregorio Briceño. Tot i això, el PSUV ha aconseguit guanyar en estats difícils, com per exemple el petroler Zulia (oest) on governava el líder d'Un Nou Temps, Pablo Pérez, aspirant a la candidatura de les eleccions primàries de l'oposició al febrer per als comicis del 7 d'octubre i que havia estat en mans opositores durant 12 anys.

El partit de Chávez es queda, a més a més, amb els estats Carabobo (centre), Nova Esparta (que avarca l'Illa Margarita) i Táchira (al sud-oest, a la frontera amb Colòmbia), que fins ara eren de l'oposició.

L'aliança opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) hi ha reaccionat tot manifestant la seva insatisfacció i anunciant la revisió "acta per acta" de tots els vots abans de reconèixer el resultat. "Aquí tenim el resultat. Un resultat que no ens satisfà, un resultat on hem tingut pèrdues que sentim, que ens fan mal en l'ànima, però també un resultat que no es deixa doblegar", ha afirmat en una conferència de premsa el secretari executiu de la MUD, Ramon Guillermo Aveledo.

El PSUV, que reté a més a més, 16 estats que ja tenia, l'han felicitat per la "victòria perfecta" com ha qualificat el cap de campanya, Jorge Rodríguez, que ha assegurat que aquesta ha estat "principalment una victòria de Chávez" i el "regal" davant la convalescència a Cuba.

L'oposició en surt reforçada

Tot i haver perdut quatre estats, l'oposició n'ha sortit reforçada en haver aconseguit quedar-se amb la joia de la corona, l'estat de Miranda, que inclou Caracas i queda en mans de l'excandidat presidencial Capriles, a qui el triomf li enforteix la condició de líder dels adversaris de Chávez. Capriles es va mostrar satisfet pel seu triomf, però no pel resultat de les eleccions. Va criticar durament el govern perquè segons ell, el PSUV va utilitzar la malaltia de Chávez amb fins electorals. "No em sento feliç pels resultats, al contrari", va dir Capriles al manifestar la seva preocupació pels veneçolans als estats on va perdre l'oposició.

Violació de la llei electoral

Fins i tot el vicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, va demanar durant la jornada en una roda de premsa que la població anés a votar per "no fallar" a Chávez, fet que va portar el rector del Consell Nacional Electoral, Vicente Díaz, a exigir la fi de la conferència pel que va considerar una "oberta violació de la llei electoral".

stats