Internacional 06/02/2013

La CIA tenia una base secreta de 'drones' a l'Aràbia Saudita

La notícia s'ha fet pública un dia abans del nomenament de John Brennan al capdavant de la CIA. Aquest republicà era el director dels serveis secrets a la península Aràbiga

Agències
1 min
Avió no tripulat, conegut com a "drone"

WashingtonL'endemà que la Casa Blanca declarés que l'ús de 'drones' -avions no tripulats- contra ciutadans nord-americans a l'exterior sospitosos de terrorisme són "legals, ètics i sensats", el diari nord-americà 'The Washigton Post' ha revelat que els Estats Units han mantingut durant els dos últims anys una base secreta d'aquests avions a l'Aràbia Saudita.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'executiu nord-americà va fer aquesta declaració sobre l'ús de 'drones' després de la filtració d'un memoràndum governamental que justificava aquest tipus d'atacs, fins i tot sense proves d'una amenaça terrorista imminent.

Segons el rotatiu, la base nord-americana tenia la missió de realitzar operacions contra terroristes d'Al Qaida ubicats al Iemen. Va ser amb l'ús d'aquests avions que al setembre del 2011 es va acabar amb Anwar al-Awlaki, un clergue radical islamista nascut als EUA i conegut per ser un dels líders del grup terrorista a la península Aràbiga.

"Portem a terme aquests atacs perquè són necessaris per mitigar les amenaces reals en curs, detenir complots, prevenir futurs atacs i salvar vides nord-americanes", va defensar el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney. Però el cert és que l'ús d'aquests avions ha creat una gran polèmica i 11 senadors nord-americans van demanar dilluns a Obama que expliqui quins criteris s'usen per aprovar els atacs amb 'drones'.

Precisament aquest dijous John Brennan, un dels promotors de l'ús estratègic de 'drones' i exresponsable de la CIA a l'Aràbia Saudita, ha de sotmetre's a una audiència de confirmació al Senat com a nou director de l'agència, i haurà de respondre sobre els atacs d'aquests aparells d'aviació, el memoràndum i l'assassinat d'Awlaki.

stats