JIHADISME

Una xarxa de cibercombatents anònims posa en el punt de mira l’Estat Islàmic a Twitter

Fan servir àlies com ara IS Hunting Club, TouchMyTweets i The Doctor. Patrullen Twitter a la recerca de comptes sospitosos de ser de l’Estat Islàmic (EI), que utilitza les xarxes per reclutar gent o buscar finançament per al jihadisme. Un cop localitzats, s’hi llancen a sobre. En el que ha esdevingut una ciberanalogia de les batalles que es lliuren a Síria i l’Iraq -i altres llocs- contra l’EI, aquests combatents online, amb perfils personals molt diferents, s’han unit en una causa comuna per revertir l’omnipresència d’aquest grup jihadista a les xarxes socials, sobretot Twitter.

La seva tàctica és fer públics comptes sospitosos -pengen llistes negres a Twitter- i encoratjar la comunitat tuitaire a bloquejar-los i informar la companyia que violen les normes d’ús, un pas previ a la seva suspensió. “La nostra activitat consisteix no només a aturar la difusió de propaganda sinó també a fer-los perdre temps creant, un rere l’altre, comptes nous”, explica un d’aquests activistes, rere l’àlies de The Doctor, a través d’un xat privat. “Ho faig per les atrocitats que veig de l’EI. M’enrabia com actua aquesta escòria”, se sincera un altre d’aquests particulars combatents sota el nom de TouchMyTweets. “És la meva manera d’atacar”, conclou.

Aquesta lluita cibernètica, encara molt poc organitzada, contra l’EI i la causa jihadista va començar l’any passat, després que els extremistes publiquessin les imatges de les decapitacions, i es va fer imparable després de l’atac a la seu de Charlie Hebdo a París, al gener, segons els experts que estudien el fenomen de l’islamisme radical.

La feina és ingent en un territori, Twitter, per on cada dia circulen 500 milions de missatges i on es calcula que hi ha entre 70.000 i 90.000 comptes pertanyents a l’EI amb imatges -i missatges d’apologia terrorista- d’una extrema brutalitat. I tuitegen amb relativa impunitat, cosa que ha situat Twitter al centre de les crítiques per la seva permissivitat. La companyia, en canvi, rebutja categòricament aquestes acusacions.

Més continguts de