Internacional 05/05/2020

Científics de Corea del Sud descarten les reinfeccions per coronavirus

Asseguren que els resultats obtinguts en els tests de persones recuperades són falsos positius

Ara
2 min
Ciutadans de Corea del Sud amb mascaretes

BarcelonaEl comitè científic de Corea del Sud ha assegurat que l’onada de positius per coronavirus que es va detectar en pacients que ja s’havien recuperat de la malaltia no es deu a una reinfecció. A finals d’abril, el país asiàtic va alertar que alguns pacients que ja havien superat la covid-19 –i ja eren negatius– posteriorment tornaven a donar positiu, motiu pel qual es va plantejar la possibilitat que el virus es reactivés o que els pacients s’haguessin reinfectat.

Segons recull The Korea Herald, Oh Myoung-don, metge responsable del comitè científic per a malalties emergents, assegura que després d’estudiar els 263 casos en què es van produir aquests positius no han trobat evidències que confirmin la reinfecció. L’expert en malalties infeccioses explica que els positius es deurien a un error en les proves, que podrien haver detectat restes del virus. El metge indica que hi havia “fragments morts del virus” en els cossos dels pacients però que el virus no apareix com actiu en aquests casos.

“Per detectar el covid-19 a Corea del Sud utilitzem tests PCR que amplifiquen la genètica del virus i els casos de recaiguda es duen a les limitacions tècniques de la prova”, assegura Oh Myoung-don, que remarca que el test no té capacitat per detectar si el virus està viu o mort i que això pot portar a falsos positius.

El comitè científic sud-coreà ha descartat la reactivació del covid-19 com una de les causes de possibles recaigudes i assegura que la reinfecció és poc probable degut als anticossos que generen les persones que han patit la malaltia.

Per la seva banda, Jeong Eun-kyeong, director dels centres pel control i detecció de malalties de Corea del Sud, recordava a l’abril que la majoria dels tests que havien tornat a donar positiu s’havien fet en un lapse de temps relativament curt respecte al moment en què els pacients havien rebut l’alta. “Hi ha hagut molts casos en què pacients en tractament han donat negatiu en el test un dia però posteriorment han donat positiu”, assegurava.

La possibilitat de la reinfecció havia alarmat les autoritats sanitàries de Corea del Sud, un dels països que han aconseguit aplanar la corba d’infectats i que menys nous casos detecten actualment. El país va experimentar el pic de la pandèmia el 3 de març, quan va detectar 851 casos de coronavirus, però en les últimes setmanes el nombre de casos nous no arriba a la desena.

stats