Internacional 07/11/2014

Un de cada cinc contagis de l'Ebola és als funerals

Els cadàvers poden transmetre la malaltia fins a 10 cops més que els vius

Efe
1 min
Soldats americans formen els treballadors sanitaris a Libèria sobre com tractar el virus de l'ebola. JAMES GIAHYUE / REUTERS

GinebraAlmenys un de cada cinc contagis del virus de l'Ebola es produeix en situacions directament vinculades als ritus funeraris, segons el cap de l'equip de malalties infeccioses emergents i epidèmiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Pierre Formenty.

Malgrat ser xifres elevades, els casos de transmissió del virus en funerals han disminuït en els darrers tres mesos. Al mes d'agost, els contagis en relació al ritus funerari als dos països més afectats, Libèria i Sierra Leone, havien arribat a representar el 60% de tots els afectats. En aquests estats ja hi ha hagut més de 13.000 afectats i prop de 5.000 morts.

Els cadàvers poden ser fins a deu cops més contagiosos que els infectats vius, segons ha conclòs l'estudi. La transmissió pot tenir lloc en diverses situacions del ritus funerari, que a l'Àfrica tenen un significat molt important per a les comunitats. Segons els experts, aquestes costums tenen a veure sobretot amb tocar, abraçar o petonejar el mort, així com el repartiment de les seves pertinences entre familiars i amics.

Per això, l'OMS i les organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny consideren prioritari establir pràctiques segures en els rituals, i sobretot acceptables per a la comunitat i les famílies, a través d'un protocol que han presentat aquest divendres.

stats