Internacional 16/03/2016

Clinton i Trump imposen el seu lideratge a les primàries presidencials

La candidata demòcrata guanya a Florida, Carolina del Nord, Illinois i Ohio. El magnat novaiorquès obté també victòries en aquests estats menys a Ohio, on triomfa el seu governador, John Kasich

Núria Ferragutcasas
2 min
Clinton i Trump imposen el seu lideratge en les primàries presidencials

WashingtonHillary Clinton i Donald Trump han imposat el seu lideratge a les primàries presidencials dels seus partits aquesta matinada –hora catalana–. En un altre Superdimarts, la candidata demòcrata ha guanyat en quatre dels cinc estats en joc i el republicà, en tres, i s'apropen encara més a la nominació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de la derrota contra pronòstic a Michigan, Clinton ha deixat clar que segueix sent la candidata favorita de la cursa demòcrata. L'exsecretària d'Estat dels EUA ha augmentat la distància en delegats sobre el seu rival, Bernie Sanders, gràcies als triomfs de la nit passada. Ara té uns 300 delegats més que el senador de Vermont.

Trump també ha tingut una gran nit electoral, malgrat perdre a Ohio contra el governador d'aquest estat, John Kasich. El magnat novaiorquès ha guanyat a Carolina del Nord i Illinois i ha arrasat a Florida. Aquest últim triomf ha forçat la retirada de la cursa presidencial del senador de Florida, Marco Rubio.

La cursa republicana s'ha convertit en una batalla a tres entre el favorit, Donald Trump; el seu principal rival, el senador de Texas, Ted Cruz, i John Kasich –que es converteix en el candidat de l'establishment republicà després de l'adéu de Rubio.

Una convenció republicana sense candidat?

L'empresari de la immobiliària és qui té més possibilitats de guanyar la nominació abans de la convenció del Partit Republicà, que se celebrarà a Cleveland (Ohio) el juliol que ve –ja té la meitat dels 1.237 delegats necessaris per proclamar-se vencedor–. Però no serà fàcil, ja que, segons els analistes polítics, ha de guanyar el 60% dels delegats que queden per disputar-se.

Per tant, no es descarta que els republicans arribin a la seva convenció sense un candidat clar. Això podria provocar una crisi en el partit de conseqüències imprevisibles.

Per això, Trump va demanar al partit que s'uneixi i doni suport a la seva candidatura. En el seu discurs de la victòria, ha assenyalat que el Partit Republicà viu "una gran història política", ja que està guanyant "milions de nous votants".

Trump ha obtingut tres grans victòries i un empat virtual a Missouri amb Ted Cruz, malgrat les protestes violentes en un míting seu a Chicago del cap de setmana passat. Tot i les crítiques que ha rebut per la seva retòrica incendiària i per una campanya que atia les pors dels votants, el multimilionari ha insistit que hi ha molt malestar al país. "Hi ha una gran ira", ha dit des de Florida.

Clinton ataca Trump

Clinton, que va tenir una gran nit i veu la seva nominació com a candidata demòcrata cada cop més a prop, ha atacat Trump i el seu discurs antiimmigrant. "Hauríem de trencar barrers en lloc de construir murs", ha proclamat a West Palm Beach (Florida) davant els seus seguidors.

L'ex primera dama dels Estats Units també ha tornat a recordar que l'elecció de novembre serà molt important per mantenir les polítiques del president Obama, com la reforma sanitària o les seves regulacions per lluitar contra el canvi climàtic.

stats