Internacional 25/08/2016

El govern colombià i les FARC signen l'acord de pau

El pacte l'hauran de ratificar els colombians amb una consulta el 2 d'octubre

Efe
2 min
Els colombians celebren l'acord històric pels carrers de Bogotà

L'HAVANAFita històrica. Colòmbia ha arribat a un acord de pau entre el govern i les FARC després de gairebé quatre anys de negociacions. El contingut de l'acord haurà de ser ratificat en un plebiscit que se celebrarà el 2 d'octubre. Després de l'anunci fet a l'Havana, el president Juan Manuel Santos s'ha dirigit als colombians en un discurs en què ha reiterat que ells tindran "l'última paraula" sobre els acords assolits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"A partir de demà el text de l'acord final serà publicat a les pàgines web i a les xarxes socials de les entitats públiques perquè tots els colombians el puguin conèixer", ha explicat Santos, que ha iniciat la campanya pel sí. Al davant hi tindrà l'oposició de l'expresident Álvaro Uribe, que s'ha convertit en el principal opositor a aquest procés i que ha situat el seu partit, el Centre Democràtic, a favor del no al plebiscit.

Accedir a la vida política

"Els antics membres de les FARC –ja sense armes– podran accedir a la vida política del país, en democràcia. Com qualsevol altra organització partidista, hauran de convèncer amb propostes i arguments els ciutadans per ser elegits", ha defensat. Això vol dir que la guerrilla desarmada tindrà uns portaveus al Congrés, "amb veu però sense vot", per parlar d'implantar els acords fins al 2018.

A partir d'aquest any participaran en les eleccions amb una "representació mínima" assegurada per dos períodes, si no aconsegueixen el llindar electoral. A més, l'acord reflecteix, segons ha recordat Santos, que les FARC adquiriran el compromís de "trencar qualsevol vincle que hagin tingut amb el narcotràfic", i també de col·laborar "amb accions concretes" per combatre'l.

L'alto el foc definitiuEl 22 de juny, les dues parts van signar l'acord d'alto el foc bilateral i definitiu i l'abandonament de les armes per part de les FARC. El pacte va posar les bases perquè els guerrillers deixin els fusells que van prendre el 1964 en una rebel·lió camperola i va accelerar la firma de l'acord final de pau.

Després de més de mig segle de conflicte armat i gairebé quatre anys de negociacions a l'Havana, l'enfrontament més vell de l'Amèrica Llatina s'acosta al final i deixa enrere més de 260.000 morts, 45.000 desapareguts i gairebé 7 milions de desplaçats.

stats