COLÒMBIA
Internacional 02/09/2017

Combatre la corrupció, nova bandera de les FARC

El seu nou partit es diu Força Alternativa Revolucionària del Comú i el logotip és una rosa

Lisi Andrés
2 min
El líder històric Pablo Catatumbo serà cap de llista al Senat.

BarcelonaDe forces armades a força alternativa, però mantenint la revolució. Després de cinc dies de congrés constitutiu a Bogotà, les FARC han decidit continuar dient-se FARC però canviant el significat de la seva sigla. El nom escollit per 628 vots ha sigut Força Alternativa Revolucionària del Comú, que ha superat la proposta de Nova Colòmbia, amb només 264 vots. També han canviat els fusells per la rosa com a símbol. Una rosa vermella amb una estrella de cinc puntes al mig. “És un homenatge a tots els morts; és la passió que ens impulsa a afrontar els riscos de la pau i el cor de la reconciliació”, explica Pastor Alape, del secretariat de les FARC.

“Hem construït un partit ampli, compromès amb les lluites del poble colombià i que defensarà la pau amb justícia social”, diu Pablo Catatumbo. Ell i un altre líder històric, Ivan Márquez, seran caps de llista al Congrés i al Senat. Assegura que el compliment dels acords serà la seva principal lluita. “Ha arribat el moment de la pau democràtica, sortirem a buscar pactes amb tots els que estiguin disposats a jugar-se-la perquè el futur del nostre país sigui totalment diferent”, afegeix. Estan disposats a obrir el diàleg amb totes les forces polítiques i han estès la mà a la dissidència de les FARC perquè s’incorpori al procés. “Parlarem amb Álvaro Uribe, si vol. Estem disposats a parlar amb el diable si és necessari per a la pau”, diu Catatumbo, que assegura que volen canviar la manera de fer política i aconseguir “que els que governen ho facin per a tothom i no només per a les elits”. Per això, conclou: “Una de les nostres principals banderes serà la lluita contra la corrupció”.

Al congrés constitutiu s’ha ratificat la direcció històrica de les FARC: el lideratge de Gregorio Londoño, àlies Timochenko, com a màxim responsable, i tot l’estat major anterior que passa a integrar-se en una nova direcció nacional formada per 111 membres, que seran els encarregats d’escollir els candidats a les eleccions i de decidir en una reunió que es farà els pròxims dies quin tipus de direcció haurà de tenir el partit. “Serà col·lectiva, com sempre”, explica Catatumbo.

Els acords de pau els atorguen deu escons a les eleccions vinents: cinc al Senat i cinc al Congrés, que se sumaran als existents fins ara. Colòmbia farà eleccions al Parlament i a la presidència el 2018. El nou partit de les FARC ha descartat de moment presentar candidat propi a les presidencials. Pel que fa a les eleccions legislatives, volen que líders socials, sindicals i defensors dels drets humans formin part de les seves candidatures.

S’autodefineixen com un partit antiracista, feminista i descolonial. “És el primer partit de Colòmbia que recull el pensament feminista al seu programa”, assegura René Ayala, delegat del partit.

stats