Internacional 02/03/2016

Brussel·les llança un pla de 700 milions d'euros per ajudar els refugiats

Es destinaran 300 milions aquest mateix any als estats que més ho necessitin. Ahir Grècia va demanar ajuda per gestionar els refugiats que es queden atrapats al seu territori

Albert Guasch
2 min
Un grup de refugiats discuteix amb la policia a la frontera entre Grècia i Macedònia

BarcelonaAquest dimecres la Comissió Europea ha proposat adjudicar 700 milions d'euros als estats membres que han de gestionar la crisi migratòria. La proposta de la Comissió, que haurà de ser aprovada pel Parlament Europeu i el Consell, es produeix poc després que Grècia demanés ajuda per afrontar la gestió dels refugiats al seu territori.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al llarg d'aquest 2016, la Comissió preveu donar 300 milions, no només a Grècia, sinó a tots els estats membres amb dificultats per gestionar la crisi. El país hel·lè, en canvi, va xifrar ahir en 480 milions l'ajuda que requeria per gestionar els 100.000 refugiats que es troben al seu territori. El pla de la Comissió preveu gastar els 400 milions restants a partir de l'any 2017 i fins al 2018.

"Hem d'afrontar tots junts les conseqüències de les nostres decisions. Avui el país al qual hem de donar suport és Grècia", ha dit el president del Consell, Donald Tusk. Ha deixat clar, així, que la decisió de les institucions europees de donar suport a alguns països amb fons europeus té molt a veure amb la situació del país hel·lè.

A mesura que Àustria i els països balcànics restringeixen el pas a través de les seves fronteres, més refugiats han de quedar-se a Grècia. A més de ser la porta d'entrada, la República Hel·lènica ha de preparar-se per ser un país d'acollida dels refugiats i migrants que es queden atrapats al seu territori. Per això últimament les tensions entre aquest país i Àustria s'han fet evidents a nivell diplomàtic. En canvi, la cancellera alemanya Angela Merkel va donar un cop de mà a Grècia assegurant fa tres dies "que no deixaran el país a l'estacada".

Cimera europea sobre la crisi dels refugiats

Dilluns que ve està prevista una reunió del Consell Europeu on els líders europeus discutiran amb Turquia l'aplicació de l'acord que van firmar a finals de l'any passat. L'acord preveu que Turquia controli el flux migratori a canvi de 3 bilions d'euros. A l'agenda del consell també s'hi preveu tractar la suspensió de Schengen per part d'alguns estats membres.

stats