França

Condemnen una farmacèutica francesa per "homicidi involuntari" amb un medicament per aprimar-se

El Mediator està relacionat amb la mort de fins a 2.000 persones, segons diversos estudis

3 min
Medicament Mediator

BarcelonaL'escàndol Mediator, un medicament que es va prescriure massivament a França per aprimar-se i que es relaciona amb la mort de dues mil persones per lesions cardiopulmonars, s'ha resolt aquest dilluns amb una condemna històrica. Un tribunal ha considerat Servier, una de les principals empreses farmacèutiques del país, culpable d'homicidi involuntari per haver amagat els possibles efectes secundaris fatals de la medicació. El tribunal ha condemnat l'empresa a pagar una multa de 2,7 milions d'euros; al seu exdirector Jean-Philippe Seta, que va morir el 2014, a quatre anys de presó; i a l'agència francesa que autoritza l'ús dels medicaments a una multa de 303.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mediator era el nom comercial d'una amfetamina a base de benfuorex que es va autoritzar com a tractament per a la diabetis el 1978, "però que es va prescriure massivament per inhibir la gana", apunta Santiago Grau, farmacèutic clínic de l'Hospital del Mar. Fins a 5 milions de persones el van prendre a França fins que el novembre del 2009 es va retirar, molt després d'haver-se prohibit a Espanya i a Itàlia. El ministeri de Salut francès va considerar que havia danyat les vàlvules cardíaques i havia causat la mort a almenys 500 persones, però altres estudis suggereixen que el nombre de morts podria ser de fins a 2.100. Milers de persones més poden haver patit problemes cardiovasculars més lleus. De fet, el laboratori haurà de pagar desenes de milions d'euros en indemnitzacions a les víctimes. "Tot i saber durant molts anys aquests perills, Servier no va prendre mai les mesures necessàries i per això són culpables d'engany", ha dit la presidenta del tribunal Sylvie Daunis.

Amagar els estudis

El judici va començar el 2019 i buscava aclarir per què el medicament va continuar al mercat fins dos anys després que Irène Franchon, una pneumòloga de l'hospital de Brittany, va alertar de la relació entre el Mediator i greus afectacions cardíaques i pulmonars. Els primers indicis sobre la toxicitat del medicament daten dels anys 90. A la sentència, de 677 pàgines, els magistrats consideren demostrat que Servier "va ocultar deliberadament les veritables característiques de la medicació" i que va amagar des dels anys 70 els estudis que li eren desfavorables, la qual cosa els magistrats consideren un frau prolongat en el temps. En canvi, han eximit l'empresa del delicte d'estafa.

Al judici hi ha hagut 6.500 demandants i 21 advocats. L'empresa s'ha limitat a argumentar que no era conscient dels riscos associats i que no havia previst que el medicament es prescrivís per aprimar-se.

La sentència alerta que el cas "ha trencat la cadena de confiança" amb la indústria farmacèutica i el sistema sanitari. De fet, el cas es considera una de les causes actuals de la reticència dels francesos a les vacunes amb la campanya contra el covid-19.

L'Agència Nacional de Seguretat dels Medicaments (ANSM) ha estat condemnada per negligència per haver trigat massa a suspendre la comercialització del Mediator. Però la pregunta òbvia és: com pot ser que, malgrat les repetides alertes sobre la toxicitat del medicament, continués prescrivint-se massivament? El juny, la fiscal Aude Le Guilcher va apel·lar a "restablir la confiança traïda" sancionant la "decisió cínica" d'una companyia que "va prioritzar els interessos financers" per sobre d'"uns riscos que no podia ignorar".

Quatre alts càrrecs i experts de les autoritats sanitàries han estat acusats de "conflicte d'interessos" amb Servier, però el tribunal encara no ha emès el seu veredicte sobre el tràfic d'influències. També cal veure què passa amb la demanda de tres anys de presó contra l'exsenadora Marie-Thérèse Hermange, acusada d'haver alterat un informe parlamentari per minimitzar la importància del cas de la farmacèutica.

stats