Regne Unit
Internacional 23/02/2012

Una conferència internacional pacta el futur de Somàlia

Líders mundials, com Hillary Clinton i David Cameron, han discutit fórmules per combatre el terrorisme, la pirateria o l'assistència humanitària al país africà. Els participants donaran suport al pròxim govern somali però amb condicions com la representació de les dones

Efe
2 min
David Cameron amb el primer ministre de Somàlia, Abdiweli Mohamed Ali, a la roda de premsa posterior a la conferència / AFP

LondresRepresentants de 40 països i organismes internacionals, com l'ONU o el Banc Mundial, han acordat aquest dijous set punts claus per assegurar un futur millor a Somàlia. En una conferència celebrada a Londres, s'han tractat assumptes com la seguretat, la pirateria, el terrorisme, l'assistència humanitària, l'estabilitat local, un procés de revitalització política i la cooperació internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat que la comunitat internacional donarà suport a un nou executiu a Somàlia, que substituirà a l'agost l'actual govern de transició. Malgrat això, en una roda de premsa posterior a la reunió, Cameron ha precisat que el nou govern somali "haurà d'estar format en un 30% per dones i totes les regions hi hauran de ser representades". A més, el primer ministre britànic ha insistit que el govern haurà d'estar net de corrupció. Per aquest motiu, es crearà un consell de gestió financera per supervisar que els actius del país africà s'inverteixin en el bé comú.

Els participants, entre els quals hi havia la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, han pactat prendre mesures per combatre la pirateria i el terrorisme a Somàlia. Actualment, el país està controlat en gran part per la milícia Al-Shabaab, vinculada a Al-Qaida. Durant la roda de premsa, el primer ministre somali, Abdiweli Mohamed Ali, ha dit que fins i tot veuria bé possibles atacs aeris localitzats contra campaments d'Al-Shabaab, "si no causessin baixes civils".

Pel que fa a la pirateria, s'augmentarà la coordinació per aturar els moviments de diners dels pirates i es recaptaran dades que serveixin per processar-los. També es treballarà per ampliar la jurisdicció en què els sospitosos podran ser processats a Tanzània, Seychelles i Maurici.

Clinton també ha anunciat que els EUA aportaran 64 milions de dòlars en ajuda humanitària a Somàlia, que se sumaran a les donacions d'altres països.

stats