Internacional 02/08/2011

Els Estats Units salven la fallida

Només queda el vot del Senat i la signatura del president Obama. La Cambra de Representants ha donat el 'sí' a la llei que aixeca el sostre del deute i alhora aprova fortes retallades pressupostàries. 269 congressistes han donat el seu vot a la proposta, la majoria republicans

Redacció
2 min
Giffords

BarcelonaLa Cambra dels Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dimarts a la matinada el pla per elevar el sostre del deute del país fins als 2,1 bilions de dòlars per 269 vots a favor i 161 en contra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara, la reforma s'ha d'aprovar al Senat, on amb la majoria demòcrata s'espera que s'aprovi sense problemes a partir de les sis de la tarda, hora catalana.

L'aprovació a la Cambra de Representants, amb majoria republicana, estava considerada com l'obstacle més gran perquè la reforma tirés endavant i de fet, la incògnita sobre si acabaria prosperant s'ha allargat fins a quinze minuts abans de la votació, ja que alguns legisladors han esperat fins a l'últim moment per donar a conèixer el sentit del seu vot. 174 republicans han votat a favor de la mesura i 66 ho han fet en contra, mentre que per la part demòcrata hi ha hagut un empat a 95, ja que molts dels seus congressistes han mostrat la seva oposició al pla que comporta retallades, però no pujades d'impostos.

El líder dels republicans al Congrés, John Boehner, ha assegurat que el resultat final ha justificat mesos de negociacions molt dures. "El procés funciona. No és meravellós, però funciona", ha dit.

Amb l'aprovació d'aquest pla, el govern nord-americà s'ha assegurat fons fins al 2013, i la mesura comportarà la reducció del dèficit en 2,4 billions de dòlars en els pròxims deu anys mitjançant un programa de retallades impulsat per un comitè format per congressistes. Les mesures no inclouran, de moment, un augment dels impostos.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar l'acord assolit la matinada del dilluns, que allunyava el fantasma de la suspensió de pagaments del país.

La votació ha comptat amb la presència, per sorpresa, de la congresssita demòcrata per Arizona, Gabrielle Giffords, que el gener d'aquest any va rebre un tret al cap en un atemptat i va romandre en estat molt greu.

stats