El consens, amb matisos, del G-20 incrementa l'aïllament de Putin

La majoria de membres condemnen la invasió russa contra Ucraïna i rebutgen l'ús d'armes nuclears

3 min
D'esquerra a dreta: Joe Biden, Narendra Modi, Joko Widodo i Ursula Von der Leyen plantant un arbre aquest dimecres a Laos.

PequínEl G-20 s’ha tancat amb un rebuig unànime a l'ús d'armes nuclears i una condemna enèrgica a la invasió russa d'Ucraïna de gran part dels integrants. La reunió dels líders de les principals economies mundials, celebrada a l'illa indonèsia de Bali, ha servit per allunyar una mica els temors que es consolidi una nova guerra freda i per assenyalar l'aïllament internacional de Rússia. Això no treu que la cimera hagi plasmat a la perfecció el moment inèdit de tensió global desencadenat per la invasió russa contra Ucraïna. En aquest sentit, el president Putin no ha assistit a la trobada, i el seu representant, el ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va decidir abandonar la cimera un dia abans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'onada de bombes russes de dimarts sobre Ucraïna s'ha vist com l'enèsima provocació del Kremlin i ha afegit pressió perquè finalment s'aconseguís acordar un comunicat conjunt, malgrat les reticències de la Xina o l'Índia. Fent equilibris diplomàtics, el text recull que una “majoria” dels integrants condemna la invasió d'Ucraïna i exigeix la retirada incondicional de Rússia, però també deixa constància que hi va haver “altres posicions” a l'hora de prendre aquesta decisió. En el que hi ha hagut consens és en destacar que la guerra “soscava l'economia global” i, com s'ha esmentat, en condemnar l'ús d'armes nuclears, una de les pors que deriva de l'actual conflicte a Ucraïna.

Més enllà de Kíiv, també s'han acordat iniciatives per contenir els tipus d'interès i evitar la volatilitat de les divises o reforçar les cadenes de subministrament alimentari. S'ha aprovat un fons, que gestionarà l'OMS, per ajudar els països de renda mitjana i baixa a fer front a futures pandèmies. El G-20 l'integren 19 països més la Unió Europea, que representen el 80% del PIB mundial i el 75% del comerç internacional. Són les economies més desenvolupades i emergents del planeta i juntes sumen el 60% de la població mundial.

Una de les imatges que deixa aquest G-20 és la reunió del president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, en un moment de màxima tensió, també, entre aquestes dues potències mundials. La conversa personal entre tots dos rebaixa d'alguna manera l'enfrontament entre els dos països –en cap cas l'apaga– i representa un element significatiu per estabilitzar la tensa situació internacional. Les trobades de Xi amb altres mandataris occidentals, com ara Emmanuel Macron o el mateix Pedro Sánchez, també van cap a aquesta direcció i suavitzen l'estratègia de blocs confrontats que interessa a Moscou.

Arbres pel clima

La lluita contra el canvi climàtic ha estat molt present i s’ha acordat limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 °C. També hi ha hagut consens per accelerar la reducció de l'ús del carbó. En un acte simbòlic, els mandataris, vestits amb camises blanques i gorres amb el logotip del G-20, van plantar arbres de manglar per afirmar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. Una bona notícia que surt de la reunió a Bali és que la Xina i els Estats Units, els principals emissors de gasos contaminants, reprendran la cooperació sobre el canvi climàtic trencada aquest estiu per la visita de Nancy Pelosi a Taiwan.

Tens intercanvi davant de càmera

Xi Jinping esbronca a Justin Trudeau per filtrar part de les seves converses

El president de la Xina, Xi Jinping, i el del Canadà, Justin Trudeau, han protagonitzat en aquesta cimera del G-20 una tensa i inusual escena davant de càmeres. El president xinès esbronca el canadenc per haver filtrat part de les seves converses. "Això no és apropiat, i no és la forma en què es va dur a terme la conversa", li diu el traductor. Trudeau respon que al Canadà és favorable a "un diàleg franc i obert" malgrat que "hi haurà coses en les quals no estarem d'acord", però Xi el talla per tancar la discussió: "Cal crear les condicions primer".

stats