MÓN
Internacional 29/12/2012

El Constitucional francès tomba l'impost del 75% als més rics

Respon així al recurs que va presentar contra l'impost promogut per François Hollande la conservadora UMP

Efe
1 min
El president francès, François Hollande, al palau de l'Elisi, on intenta recuperar el lideratge que el va portar al poder.

ParísEl Consell Constitucional de França ha invalidat l'impost del 75% per a les rendes superiors a un milió d'euros, una de les mesures estrella del president francès, François Hollande, amb el suport de la majoria d'esquerres. La mesura, però, va provocar una fuga de capitals de grans fortunes, com per exemple la de l'actor Gérard Depardieu o la de la persona més rica de França i Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura implica un "desconeixement de la igualtat davant les càrregues públiques", és a dir, que vulnera el principi d'igualtat constitucional, ha informat en un comunicat el Consell Constitucional, que s'ha pronunciat davant el recurs presentat el passat 20 de desembre pel principal partit de l'oposició, la conservadora Unió per a un Moviment Popular (UMP).

Què ha fallat?

A efectes fiscals, dues unitats familiars poden tenir el mateix nivell d'ingressos per activitat professional i quedar subjecta a la taxa en un cas, o quedar exonerada en un altre, segons el repartiment dels ingressos entre els contribuents que la componen. El president de la UMP de la comissió de finances de l'Assemblea Nacional, Gilles Carrez, havia advertit que la manera com es concebia l'impost, creant un tram excepcional gravat al 75% per als qui perceben més d'un milió d'euros, podia comportar una incoherència fiscal.

"Prenguin l'exemple de dues llars amb dos fills. En el primer cas, només treballa el marit. Si guanya 1,2 milions d'euros a l'any, haurà de pagar el 75% sobre -els últims- 200.000 euros. En el segon cas , si el marit i l'esposa guanyen cadascun 800.000 euros, no ho pagaran, encara que els ingressos de la parella arribin als 1,6 milions d'euros. Incoherent", va escriure a 'Le Parisien'.

stats