Internacional 13/12/2013

L'únic comentari dels EUA sobre la consulta: "És una qüestió que han de decidir els ciutadans d'Espanya"

El departament d'Estat nord-americà sosté que es tracta d'un assumpte intern

Núria Ferragutcasas
1 min
La breu resposta del Departament d'Estat dels EUA

WashingtonEls Estats Units consideren que el procés català és un assumpte intern d'Espanya. És el que han repetit una vegada i una altra durant tot l'any quan se'ls ha preguntat sobre la consulta. I aquest matí s'han pronunciat en un correu electrònic a l'ARA en la mateixa direcció. "És una qüestió que han de decidir els ciutadans d'Espanya", han assegurat des del departament d'Estat. "No tenim res més a comentar", han afegit.

El 23 d'abril, després d'una intensa campanya per una petició a la Casa Blanca perquè es pronunciés sobre Catalunya –que va sumar 30.000 signatures–, una portaveu del Consell Nacional de Seguretat també va assegurar que es tracta d'un assumpte intern. "Els Estats Units reconeixen la cultura i tradicions pròpies de la regió catalana, però consideren que l'estatus de Catalunya és un assumpte intern d'Espanya –va dir llavor la portaveu, Caitlin Hayden–. Confiem que el govern i la gent d'Espanya resolguin aquest tema d'acord amb les seves lleis i la Constitució".

Preguntada sobre com valorava els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre del 2012 –"on havia guanyat una majoria de partits sobiranistes"–, la portaveu del departament d'Estat, Victoria Nuland, va respondre que "semblava un assumpte intern d'Espanya". "No comentem aquests temes", va afegir.

Escòcia, un cas a part

El 23 de febrer del 2012, el llavors ambaixador nord-americà a Espanya, Alan Solomont, va dir que Washington creu que una victòria del sí en el referèndum d'independència d'Escòcia no tindria "cap impacte" a Catalunya. "El Regne Unit i Espanya són països diferents", va puntualitzar.

stats