Més de 24.000 peticions perquè la Casa Blanca es pronunciï sobre Catalunya

Un ciutadà reclama adhesions a la causa sobiranista catalana a la web del govern nord-americà. L'administració Obama emet una resposta oficial un cop assolides les 25.000 peticions

Ara
2 min
La iniciativa ja ha sobrepassat les 25.000 adhesions

BarcelonaFalten menys de 1.000 suports. La web de la Casa Blanca ja ha rebut més de 24.000 peticions perquè es pronunciï sobre Catalunya. "Demanem a l'administració Obama que doni suport al poble de Catalunya per decidir el seu propi futur". És la petició que un internauta d'Ohio, de nom Sean M., ha fet a la web de la Casa Blanca per fer arribar la causa sobiranista catalana al president Barack Obama. La secció 'We the people, your voice in our goverment' és un espai de participació del govern nord-americà que recull causes de tota mena adreçades al president dels Estats Units. La Casa Blanca emetrà una resposta oficial si se superen les 25.000 peticions.

Diu el text: "El 2012, durant la seva festa nacional, 1,5 milions de persones van sortir als carrers de Barcelona per exigir la independència [de Catalunya]. El govern espanyol senzillament ho va ignorar. En adhesió als principis rectors de la nostra pròpia declaració d'independència, demanem al govern dels Estats Units que doni suport al dret del poble català a decidir un futur millor a través d'un referèndum just i democràtic".

Qui respon i quan

Un cop superades les 25.000 peticions, l'administració Obama emet una resposta oficial visible des de la web que també s'envia per correu electrònic a cadascun dels signants de la petició. La Casa Blanca especifica que la resposta provindrà "d'una varietat de funcionaris del govern, incloent-hi el personal de la Casa Blanca". "Alguna vegada el president Obama pot respondre directament a les peticions, però la majoria de les respostes s'espera que vinguin d'altres funcionaris de l'administració", especifica la web.

L'apartat de preguntes i respostes de la secció 'We the people' també aclareix que la Casa Blanca convocarà una reunió regular amb representants de les principals oficines de l'administració, i els assistents a aquesta reunió seran els encarregats de revisar les peticions que han creuat el llindar de les 25.000 signatures. "Aquest grup ajudarà a determinar quina oficina política de la Casa Blanca o agència federal ha de revisar i respondre a les peticions i assegurar que les respostes es publiquen com més aviat millor", assegura. També deixa clar que el volum de peticions pot endarrerir la resposta.

La petició es va crear dissabte 24 de novembre, la vigília de les eleccions. Dimecres 28 a la tarda hi havia 179 adhesions. Aquest divendres 30 a la nit s'han superat les 24.000.

En comentaris fets sota aquesta mateixa notícia de l'Ara.cat, alguns dels signants especulen sobre si el fet que molts dels qui han donat suport a la campanya no siguin dels Estats Units –el formulari demana el codi postal nord-americà, però es pot deixar en blanc– pot invalidar la petició. A l'apartat amb les condicions de participació de 'We the people' no hi diu, però, que els signants hagin de ser del país.

stats