Internacional 13/12/2013

La vicepresidenta de la CE: "Espero que el sentit comú s'imposi a Espanya"

Viviane Reding admet que "des del punt de vista constitucional el que volen fer els catalans és molt difícil" però espera una solució

Acn
2 min
La vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding / ACN

VílniusLa vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, ha demanat aquest divendres que "el sentit comú s'imposi a Espanya per resoldre el problema" de Catalunya. En una intervenció des de Vílnius, Lituània, la luxemburguesa ha admès que "des del punt de vista constitucional el que volen fer els catalans és molt difícil". "És veritat, i en aquest punt el govern espanyol té raó, que la Constitució espanyola no permet a una regió separar-se", ha dit. Amb tot, Reding ha demanat una solució: "Crec que s'ha de resoldre a Espanya". La vicepresidenta de la CE ha reiterat que si Catalunya s'independitza "no serà automàticament membre de la UE".

L'eurocomissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania ha assegurat que "el tema de Catalunya és molt seriós" i que l'ha hagut de "gestionar molt sovint" durant la seva carrera política. Reding ha dit que al Parlament Europeu ha tractat amb la situació de la llengua catalana, que ha dit que és "la llengua materna de vuit milions de persones".

Justament després d'explicar aquesta situació lingüística ha dit, però, que "és veritat, i en aquest punt el govern espanyol té raó, que la Constitució espanyola no permet a una regió separar-se". "Aquesta decisió només la pot prendre tota la nació espanyola. Des del punt de vista constitucional, el que volen fer els catalans és un tema molt difícil que crec que s'ha de resoldre ha Espanya", ha precisat.

La responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania de la Comissió ha repetit el discurs que la situació catalana és un "afer intern" que ha fet aquest divendres també la portaveu Pia Ahrenkilde. "És un tema espanyol, sobre el territori d'Espanya, deixem que els espanyols ho portin", ha indicat.

Fora de la UE

Viviane Reding també ha volgut repetir que un territori que se separi d'un estat membre quedarà fora de la UE. "És clar que si Catalunya esdevé independent, no serà automàticament membre de la UE; haurà de demanar-ho i anar a través de tot el procediment", ha assegurat Reding, citant el camí que segueixen "Ucraïna i Turquia".

"Tot el procés s'hauria de posar en pràctica per a Catalunya. Espero que no s'hi arribi", ha dit, afegint: "Espero que el sentit comú s'imposi a Espanya per resoldre aquest problema".

stats