Internacional 16/01/2014

Ampli ressò de la premsa internacional a la petició del Parlament per celebrar la consulta

Diaris com 'Le Figaro' o 'The Guardian' informen de la votació d'aquest dijous

Acn
2 min
La portada de l''International New Yorl Times' d'aquest divendres

LondresAlgunes de les principals capçaleres de la premsa internacional recullen aquest dijous en les seves edicions digitals la informació de la petició del Parlament de Catalunya a Madrid de celebrar un referèndum. Mitjans com 'Le Figaro', 'The Guardian', 'Le Soir', 'The Wall Street Journal' o 'Le Nouvel Observateur' informen que la majoria dels diputats de la cambra han votat a favor de demanar la transferència dels poders per fer la consulta, tot i que remarquen que el govern de Mariano Rajoy s'hi negarà. Amb tot, també precisen que Catalunya podria tirar endavant amb la consulta igualment o fer eleccions plebiscitàries. L'edició internacional del 'New York Times', dedica al tema l'espai destacat de la portada, amb fotografia inclosa.

El francès 'Le Figaro' assegura que el Parlament ha votat a favor d'organitzar un referèndum d'independència i ha enviat una petició al Congrés. El diari assenyala que Rajoy "ja ha fet saber que no acceptarà l'organització de la consulta, argumentant que és contrària a la Constitució". El rotatiu francès afegeix que una "gran majoria dels catalans volen que Madrid els permeti pronunciar-se sobre el seu futur" tot i que "no estiguin necessàriament a favor de la independència".

El diari britànic 'The Guardian' publica un teletip d'AP que assegura que la votació d'aquest dijous és una "fita després d'anys de protestes massives dels catalans, que estan profundament orgullosos de la seva cultura i llengua". La informació publicada pel rotatiu adverteix, però, que la votació és "simbòlica". "Catalunya pot demanar permís a Espanya per fer un referèndum d'independència, però Madrid encara té el poder de dir 'no', i és gairebé segur que ho farà", explica.

El teletip, que també publica l'irlandès 'The Independent', assegura que la Unió Europea "estarà mirant de prop" els desenvolupaments a Catalunya perquè també hi ha un referèndum a Escòcia i altres moviments secessionistes al continent. "La temporada europea de fervor separatista va començar dijous amb els diputats catalans votant a favor de demanar el dret de fer un referèndum d'independència d'Espanya", diu la peça publicada pel 'New York Times'.

L'agència Reuters també informa de la votació, i assegura en el seu teletip que els polítics catalans es preparen "per a una batalla amb l'implacable govern central", del qual destaca que s'ha "oposat" a la consulta. Reuters assegura que la petició del referèndum és "un repte" per al president espanyol, Mariano Rajoy, que s'hi oposarà per "raons constitucionals". La notícia ha estat publicada, entre d'altres, pel 'Chicago Tribune', amb el títol 'Catalunya repta Madrid'.

L'agència internacional de notícies assegura que hi ha moltes "incerteses" sobre el futur d'una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea però afegeix que els polítics catalans "confien que les tradicions democràtiques d'Europa permetrien que es reescrivissin les normes per respectar l'autodeterminació si els catalans demostressin en una votació que volen tenir el seu propi país".

stats