Internacional 24/11/2018

Conte insisteix que Itàlia no canviarà els seus pressupostos tot i la pressió de Brussel·les

El primer ministre, que avui es reuneix amb Juncker, accedeix a "modular" algunes de les mesures

Efe
2 min
El primer ministre italià, Giuseppe Conte (a l’esquerra), amb Matteo Salvini, líder  de la Lliga.

RomaEl primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha afirmat aquest dissabte que el govern del seu país no canviarà el pla pressupostari per al 2019 tot i que podria "modular" algunes mesures si fos necessari, hores abans de viatjar a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No sé per què els diaris parlen de canvis en els pressupostos. Hem parlat de modulació, però cap de nosaltres renunciarà a les principals reformes d'aquest executiu", ha dit Conte en una intervenció en un fòrum a Roma. El primer ministre italià ha afirmat que vol mantenir un "diàleg constructiu" amb Brussel·les perquè va "en l'interès d'Itàlia i la Unió Europea" i que així ho transmetrà aquesta nit a Juncker, després que l'executiu comunitari rebutgés l'esborrany dels seus comptes per al 2019 la setmana passada.

El govern italià, format pel populista Moviment Cinc Estrelles i els ultradretans de la Lliga, preveu per al pròxim any un dèficit del 2,4% del PIB i un deute del 130%, pràcticament el mateix que l'actual. L'executiu preveu aconseguir un creixement de l'1,5% amb aquest quadre macroeconòmic. Brussel·les considera que les estimacions de creixement són massa optimistes i li preocupa que els pronòstics no es compleixin i el país augmenti encara més el seu deute públic.

El líder del Moviment Cinc Estrelles i vicepresident del govern, Luigi Di Maio, ha confiat que la reunió entre Conte i Juncker serà fructífera i ha avançat que el primer ministre intentarà transmetre al president de la Comissió que Itàlia mantindrà controls periòdics per no sobrepassar el dèficit del 2,4%. No obstant això, ha avisat que les dues formacions que lideren el país no renunciaran a les seves promeses estrella com ara el subsidi de 780 per a aturats i la reforma del sistema de pensions per rebaixar l'edat de jubilació.

D'altra banda, el líder de la Lliga i també vicepresident del govern italià, Matteo Salvini, ha apuntat a la necessitat que l'economia italiana creixi i ha rebutjat les possibles sancions que pot patir el país si no acata les recomanacions de Brussel·les.

stats