Corea del Nord
Internacional 25/03/2021

Corea del Nord desafia Biden amb dues proves de míssil balístic

Els tests arriben pocs dies després de la visita de Blinken a la zona i el dia que arrenca la cursa de la torxa olímpica al Japó

2 min
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un.

Corea del Nord ha efectuat aquesta matinada dues noves proves de míssil, les primeres des que Joe Biden va prendre possessió com a president dels Estats Units, que s'han interpretat com un clar desafiament a la nova Casa Blanca després que Kim Yo-jong, la germana del líder nord-coreà Kim Jong-un, advertís obertament a la nova administració de Washington que aturés les maniobres militars conjuntes amb Corea del Sud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos míssils balístics van caure al mar del Japó just el dia que arrenca també la cursa de relleus amb la torxa olímpica en aquest país, que acollirà els Jocs Olímpics de Tòquio. El Japó, que ha condemnat l'acció, ha apuntat que no ha caigut cap resta dins de les seves aigües territorials. Les resolucions de l'ONU prohibeixen a Pyongyang fer proves de míssils balístics.

Els dos míssils disparats aquest dijous a les 7 del matí hora nord-coreana van recórrer 420 i 430 quilòmetres, respectivament, per anar a caure al mar del Japó, però fora de la zona exclusiva d'aquest país.

Es tracta dels primers tests de míssil balístic en un any, els primers en època de Biden, i arriben pocs dies després que es llancessin diversos míssils no balístics, en un moviment que l'administració nord-americana va qualificar de "business as usual". Aquest cop, però, el comandament militar dels Estats Units al Pacífic ha emès un comunicat per condemnar les proves de míssils i denunciar "l'amenaça que el programa armamentístic il·legal de Corea del Nord suposa per als seus veïns i la comunitat internacional".

Una amenaça que no és gens menyspreable: al mes de gener Pyongyang va anunciar que tenia la capacitat de miniaturitzar caps nuclears per introduir-los en aquests tipus de míssils.

L'acord genèric de desnuclearització que van signar el president Donald Trump i Kim Jong-un en la seva primera cimera, la de Singapur, el 2018, no comprometia Pyongyang a res en matèria de míssils de curt abast com aquest, tot i que les proves estan prohibides per l'ONU. Trump estava més interessat en aturar les proves nuclears i de míssils intercontinentals, que poden arribar a territori nord-americà, però aquests tests arriben també pocs dies després de la primera gira de l'administració Biden per l'Àsia, en què el secretari d'Estat, Anthony Blinken, s'ha compromès a recuperar l'aliança tradicional amb el Japó i Corea del Sud, els principals amenaçats per aquest tipus de míssils.

La Casa Blanca de Biden encara està definint la seva política amb Corea del Nord, però ha admès que està fent intents de contactar per la via diplomàtica amb Pyongyang, que de moment no han obtingut cap resposta, alhora que públicament s'ha compromès de manera ferma en defensa dels drets humans, contra les armes nuclears i en la protecció dels seus aliats a la regió.

stats