COSTA D'IVORI
Internacional 05/12/2011

Gbagbo, el primer expresident jutjat a l'Haia

L'excap d'estat de Costa d'Ivori ha comparegut avui al Tribunal Penal Internacional, on se li han llegit els càrrecs per crims de guerra i contra la humanitat. Ha assegurat que és "víctima de les bombes franceses"

Afp / Efe
1 min
Laurent Gbagbo al Tribunal Penal Internacional. REUTERS

L'HaiaLaurent Gbagbo, expresident de la Costa d'Ivori, serà el primer cap d'estat jutjat a l'Haia. El Tribunal Penal Internacional li ha llegit aquest dilluns l'acusació per crims de guerra i contra la humanitat. Gbagbo ha respost afirmativament, tot i responsabilitzar de la seva detenció les "bombes franceses" i queixar-se per no haver estat informat prèviament de la seva extradició a l'Haia. El jutge que porta la instrucció del cas ha fixat el 18 de juny com a data d'inici del procés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gbagbo està imputat pels presumptes crims comesos durant la violència postelectoral després dels comicis de novembre del 2010 a la Costa d'Ivori.

El primer expresident al TPI

Gbagbo, de 66 anys, és el primer expresident custodiat pel TPI. Va arribar el dimarts passat a les dependències de l'Haia provinent de la Costa d'Ivori. El polític va ser reclamat pel tribunal per quatre crims de guerra i contra la humanitat: assassinats, persecucions, violació de dones i d'altres formes d'abusos sexuals i actes inhumans dirigits contra els partidaris del candidat a l'oposició i vencedor de les eleccions, Alessane Ouattara.

Aquests delictes s'haurien comès per les forces lleials a Gbagbo entre el 16 de desembre del 2010 i el 12 d'abril del 2011, en el context de la violència postelectoral a Costa d'Ivori, on van perdre la vida unes 3.000 persones.

stats