Un altre atropellament al cor de Londres deixa tres ferits

L'autor dels fets, que ha deixat tres ferits, ha sigut detingut minuts després

Les alarmes van tornar a sonar aquest dimarts al matí davant l’edifici del Parlament britànic. Un cotxe de color platejat, que circulava amb aparent normalitat pel carril principal de la plaça del Parlament, va desviar la trajectòria i va començar a atropellar vianants i ciclistes que hi havia a la vorera. Després, el conductor -un noi de 29 anys, de nacionalitat britànica i del qual encara no han transcendit més detalls- va estavellar el vehicle contra les tanques de seguretat col·locades davant de Westminster. Almenys tres persones van resultar ferides -una d’elles greu-, i les escenes de pànic es van apoderar de la zona, que ja havia sigut víctima d’un atac terrorista semblant el març del 2017, quan un altre vehicle va atropellar mortalment quatre persones i va assassinar a ganivetades un policia.

Hores després, fonts policials van confirmar que totes les hipòtesis apuntaven que l’atropellament era un atac terrorista, i diversos testimonis explicaven, doncs, que el conductor va actuar deliberadament. El suposat terrorista va ser detingut per la policia i continua sota custodia en una comissaria del sud de Londres. Segons un comunicat oficial de les forces de seguretat, que continuen investigant les circumstàncies dels fets, el responsable de l’atropellament es va mostrar reticent a col·laborar amb les autoritats. Al mateix temps el servei d’emergències mèdiques va atendre els ferits en el mateix lloc dels fets i els va traslladar a l’hospital, però en un comunicat va assegurar que no es tem per la seva vida.

Pànic en un espai simbòlic
Durant les hores posteriors a l’incident, que va tenir lloc a les 7.37 hora local, les autoritats britàniques van tancar diversos carrers pròxims a la plaça del Parlament, i també van prohibir l’accés, tant d’entrada com de sortida, a l’estació de metro de Westminster, i van restringir el trànsit d’una àmplia zona de l’àrea governamental. Mentrestant, equips d’artificiers es van desplaçar al lloc dels fets per escorcollar l’interior de l’automòbil. Sospitaven que hi pogués haver artefactes explosius o algun tipus d’arma, però no va ser així. Tampoc hi havia ningú més amb el conductor.

L’objectiu de l’atac, un dels indrets més simbòlics de la ciutat i que concentra un gran nombre de persones al seu voltant -diplomàtics, periodistes i també molts turistes- va fer pensar de seguida que es podia tractar d’un acte terrorista. “Sembla un fet intencionat, i el mètode i el lloc icònic on ha passat ens fan pensar que es tracta d’un incident terrorista”, va argumentar Neil Basu, el cap de l’equip antiterrorista de Scotland Yard. De fet, el Parlament, que ara està tancat per vacances d’estiu, està envoltat d’unes barreres d’acer i formigó col·locades arran de l’atemptat perpetrat el març de l’any passat.

A l’espera que la investigació aporti dades noves, les respostes de les autoritats polítiques van ser d’elogi cap a la ràpida i efectiva resposta de les forces de seguretat. L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, va agrair la tasca d’aquells que van acudir immediatament al lloc de l’incident. La primera ministra britànica, Theresa May, va llançar un missatge similar a través del seu compte de Twitter: “Tinc presents els ferits, i dono gràcies als serveis d’emergència per la seva resposta immediata i valenta”. La premier britànica va afegir que “per segona vegada en pocs anys, la llar de la nostra democràcia, que és un potent símbol dels nostres valors de tolerància i llibertat, ha sigut testimoni d’escenes terribles a pocs metres de la porta”.

“Anava a tota velocitat”
Alguns dels vianants que van presenciar l’incident també van compartir el seu testimoni. Com Jane Hanley, que va assenyalar a l’agència Efe que li va semblar que el conductor ho havia fet “de manera intencionada, perquè el cotxe ha girat de manera estranya i ha anat de dret cap a la barrera a tota velocitat”. Ewalina Ochab, una altra persona que va presenciar l’incident, també va assegurar que no hi havia cap dubte que es tractava d’un atac deliberat. “He sentit un soroll i he començat a sentir crits. El cotxe es dirigia a tota velocitat cap a les barreres”, va explicar.

Més continguts de