Internacional 28/10/2016

Neix l’àrea marina protegida més gran del món a l’Antàrtida

Ho ha acordat la Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius Marins Antàrtics, que aplega 24 països i la UE

Efe
2 min
Pingüins d'Adèlia, a l'Antàrtida.

SidneyLa Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius Marins Antàrtics ha acordat la creació d'una àrea protegida marina de 1,55 milions de km2 al mar de Ross, a l'oceà antàrtic, la reserva més gran del món.

La decisió ha estat adoptada pels representants de 24 països i la Unió Europea, que conclouen aquest divendres una reunió que va començar el 17 d'octubre a la ciutat australiana de Hobart, sota la presidència de Rússia.

Durant la cita s'han analitzat les propostes sobre la creació de 3 àrees marines protegides que en total sumen més de 5 milions de km2 en aigües antàrtiques.

No obstant això, el grup només ha aprovat la proposta dels Estats Units i Nova Zelanda centrada en la protecció del mar de Ross, mentre que la resta de plans se seguiran negociant en pròximes reunions.

El mar de Ross és un dels ecosistemes marins intactes del món en el qual habiten un terç dels pingüins d'Adèlia del planeta, un quart de la població dels pingüins emperador, a més de petrells antàrtics, foques de Weddell, lluços negres i una espècie única d'orca, entre altres espècies.

Aquesta gran reserva marina, la creació de la qual entrarà en vigor a finals de l'any que ve, inclou una àrea d'1,12 km2, és a dir el 72% de la seva superfície, en la qual es prohibirà la pesca, segons Radio New Zealand.

Una protecció rècord

"Hem fet història en declarar la l'àrea marina protegida més gran al mar de Ross per protegir pingüins, foques, balenes i innombrables criatures", ha dit Andrea Kavannagh, directora de 'The Pew Charitable Trusts', en un comunicat de l'Aliança l'Oceà Antàrtic.

"Això no hauria estat possible sense que Rússia s'unís als altres països per poder assolir la històrica decisió per protegir el mar de Ross. Els governs dels Estats Units i Nova Zelanda han de ser felicitats per aquest esforç durant els últims 6 anys", ha afegit Kavanagh, en al·lusió a la negativa l'any passat de Moscou i Pequín a la creació de les àrees marines protegides a l'Antàrtida.

A més de la proposta dels EUA i Nova Zelanda, la coalició d'Austràlia, la Unió Europea i França buscaven la creació d'una àrea marina protegida a l'Antàrtida Oriental, mentre Alemanya plantejava una altra reserva al mar de Weddell.

En total, les tres propostes abastaven més de 5 milions de km2.

L'oceà Antàrtic alberga més de 10.000 espècies úniques, entre les quals, la majoria de la comunitat mundial de pingüins, balenes, aus marines, el calamar gegant i el bacallà austral, peix que s'ha convertit en el blanc principal de les companyies pesqueres que operen a la regió.

stats