ESTATS UNITS
Internacional 14/08/2016

Creix la deserció republicana per Trump

El candidat manté el seu estil incendiari tot i la pèrdua del suport dels pesos pesants del partit

Núria Ferragutcasas
3 min
Creix la deserció republicana per Trump

WashingtonDonald Trump no canvia el seu estil i no ho pensa fer, almenys de moment. Les declaracions incendiàries del candidat republicà a la Casa Blanca continuen sent el seu pa de cada dia. Si la setmana passada va atacar la família d’un soldat nord-americà musulmà que va morir a l’Iraq, aquesta el magnat immobiliari novaiorquès ha suggerit l’ús de la violència contra la seva rival, la demòcrata Hillary Clinton, i ha declarat que tant ella com el president dels Estats Units, Barack Obama, són els fundadors del grup terrorista Estat Islàmic (EI).

Trump, després, va acusar els periodistes de fer una lectura esbiaixada de la seva candidatura per malinterpretar les seves paraules o no entendre el seu sarcasme. Sigui com sigui, és incapaç d’evitar la polèmica, o més ben dit, hi és addicte. De fet, va ser amb aquest estil provocador i una retòrica xenòfoba que va acaparar els mitjans de comunicació durant les primàries republicanes per desfer-se dels 16 contrincants i obtenir la candidatura presidencial.

Alguns dels seus assessors i, fins i tot, familiars, li han demanat ara, en la part final de la cursa electoral, que sigui “més presidencial” i que moderi el to. Però l’empresari i exestrella d’un reality show es manté fidel a la seva estratègia, tot i la pèrdua de suport entre l’electorat i l’augment de desercions republicanes a favor de la seva candidatura.

Republicans a favor de Clinton

La llista de càrrecs i excàrrecs electes, assessors i donants republicans que han afirmat que no votaran Trump no para de créixer. La majoria han decidit que s’abstindran, però d’altres, com Meg Whitman, la presidenta de Hewlett-Packard i excandidata a governadora de Califòrnia, o John Negroponte, l’exdirector del Consell Nacional d’Intel·ligència durant el govern de George W. Bush, aposten per Hillary Clinton per impedir la presidència de l’excèntric milionari. Una part de l’elit del partit, doncs, ha decidit abandonar el seu candidat perquè el considera tòxic, especialment després dels mals resultats en els sondejos dels últims dies.

Una cinquantena d’experts de seguretat republicans van dir dilluns per carta que no donaran suport a Trump perquè “no està preparat” i seria “un perill per a la seguretat nacional”. I, dos dies després, en una altra missiva, més de 70 càrrecs republicans van demanar a l’aparell del Partit Republicà que concentri els seus esforços econòmics a defensar les majories republicanes a les dues cambres del Congrés i no a recuperar la Casa Blanca.

Mentrestant, Clinton, que manté un avantatge de mitjana d’uns set punts sobre Trump, ha aprofitat aquesta divisió per convèncer aquestes figures republicanes i els votants moderats del partit. De fet, la seva campanya ha ajudat a crear el grup Republicans per Hillary, per recollir el suport d’aquest electorat desencantat. I ho fa pensant en els anomenats Demòcrates per Reagan, el president republicà que va obtenir la reelecció amb una gran majoria el 1984.

Trump “es fon”

Les dues últimes setmanes, dominades per les polèmiques de Trump i les crítiques d’alguns dels companys de partit, han sigut resumides per la revista Time amb una portada dedicada al candidat republicà en què un dibuix de la cara de Trump es fon acompanyat del titular “ Meltdown” [Es fon].

Molts dirigents republicans, segons la publicació nord-americana, estan frustrats amb la deriva de la campanya del seu candidat. De fet, Reince Priebus, líder del Comitè Nacional Republicà -l’aparell del partit-, va advertir Trump a principis de mes que es podria veure obligat a deixar d’invertir esforços en la seva candidatura.

Trump, però, nega que el partit li hagi girat l’esquena, i afirma que els seus detractors republicans són part de l’establishment que la seva candidatura combat.

Clinton fa pública la declaració de l’IRPF

Hillary Clinton va fer pública divendres passat la seva declaració de la renda del 2015 i va instar el seu rival a fer el mateix. Donald Trump es resisteix a presentar-la i alguns experts han especulat que la seva principal raó per no fer-ho és que no paga impostos gràcies a les múltiples deduccions que utilitzen molts ciutadans adinerats.

Els Clinton van pagar un 34,2% en impostos, uns 3,6 milions de dòlars. Els seus ingressos bruts van ser de 10,7 milions, molt menys que els 28,3 milions del 2014. Hillary Clinton, que va guanyar més d’un milió de dòlars fent conferències, busca, així, pressionar Donald Trump perquè mostri la seva renda.

stats