Internacional 03/07/2015

La crisi grega, en cinc gràfics

L'evolució dels principals indicadors econòmics a Grècia explica la situació límit a la qual s'enfronta el país

Ara
2 min

BarcelonaGrècia està en una situació límit: bancs tancats, 'corralito', el diàleg amb els creditors en suspens, impagament al Fons Monetari Internacional i els ciutadans davant d'un referèndum aquest diumenge que, segons els socis europeus, els pot posar fora de l'euro. Però com s'ha arribat fins aquí? Repassem amb cinc gràfics l'evolució dels principals indicadors econòmics d'aquest país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

1. Deute gegantí i fuga de capitals. Grècia ha de fer front al gegantí deute del país, que equival al 180% del seu PIB, i trampeja per no deixar de pagar salaris i pensions. El seu sistema financer, a més, està ofegat per la fuga de capitals: més de 32.000 milions d’euros han volat del país des que es van convocar les eleccions al desembre.

2. Atur galopant. Un de cada quatre grecs està a l'atur. El percentatge s'eleva al 50% en el cas dels joves.

Gràfic de l'evolució de l'atur a Grècia (2009-2014)

3. Caiguda del poder adquisitiu. Els ciutadans que tenen la sort de conservar la feina han vist caure el seu sou. Les pensions, per la seva banda, s’han retallat un 45%.

Evolució de l'índex salarial a Grècia

4. Disminució del PIB per càpita. El PIB per càpita a Grècia no ha deixat de caure i un terç de la població viu per sota del llindar de pobresa.

Evolució del PIB per càpita grec

5. Deutes amb mitja Europa. El 80% dels més de 300.000 milions d'euros de deute que té Grècia estan en mans dels països europeus i del Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. Els països més exposats al risc grec són, per aquest ordre, Alemanya, França, Itàlia i Espanya.

Els deutes de Grecia amb els socis europeus
stats