Política migratòria
Internacional 16/10/2012

Els cubans podran sortir del país només amb el passaport

L'Havana deroga l'exigència d'un permís de sortida i amplia el període de residència a l'exterior d'11 a 24 mesos. Queden fora de la reforma els ciutadans que el règim considera "vitals", per evitar una fuga de cervells

Ara
2 min

BarcelonaL'Havana ha anunciat aquest dimarts una important flexibilització de la seva política migratòria que inclou l'eliminació del permís de sortida que durant anys s'ha exigit als cubans per poder viatjar a l'exterior. És una mesura molt esperada pels cubans ja que així tampoc necessitaran la "carta d'invitació" que fins ara era necessària per tal de poder sortir del país. Una altra de les novetats és que els cubans podran restar a l'exterior fins a 24 mesos sense necessitat de pròrrogues davant els 11 mesos que fins ara estaven permesos."Tots els cubans residents a Cuba amb el seu passaport ja poden entrar i sortir del país sense cap dificultat" ha declarat el coronel Lamberto Fraga Hernández, segon cap de la Direcció d'Immigració i Estrangeria de Cuba.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però, per a l'obtenció del passaport hi ha una sèrie de condicions com per exemple no estar subjecte a processos penals ni tenir sancions penals pendents. Tampoc se'ls atorgarà passaport als cubans que es trobin subjectes al compliment del servei militar o en casos en que "raons de Defensa i Seguretat Nacional així ho aconsellin", entre altres supòsits.

Límits per a ciutadans "vitals"

La reforma de les lleis migratòries de l'illa, que entrarà en vigor el proper 14 de gener, inclou un decret sobre "el tractament cap als professionals i atletes que requereixen autorització per viatjar a l'exterior.

Els alts directius d'organismes i entitats nacionals, responsables d'activitats "vitals" per al desenvolupament econòmic, social o tècnic científic del país, així com els atletes d'alt rendiment, tècnics i entrenadors hauran de ser autoritzats per viatjar a l'estranger per assumptes particulars. "No és que no puguin sortir, és que per sortir necessiten autorització", ha explicat aquest dimarts a L'Havana a mitjans estrangers .

Aquest funcionari ha explicat que encara es desconeix el nombre de cubans afectats per aquest tractament especial però ha declarat que seran professionals o esportistes que es consideren "imprescindibles", "vitals" i "necessaris" amb l'objectiu de "preservar les forces qualificades del país" el govern cubà no vol sentir a parlar de la "fuga de cervells" i ha decidit instaurar aquesta mesura per defensar-se'n.

stats