Estat d'emergència a l'oest del Canadà per uns aiguats "únics en 500 anys"

Trudeau desplega l'exèrcit per ajudar a repartir menjar i evacuar poblacions

Sònia Sánchez
2 min
Una casa a la localitat de Abbotsford, a prop de Vancouver, inundada pels forts aiguats d'aquest novembre de 2021.

BarcelonaEl Canadà viu aquests dies una tempesta "única en 500 anys", segons declaracions del primer ministre de la Colúmbia Britànica, John Horgan. Un nou episodi sense precedents que ens deixa la crisi climàtica i que ha forçat aquest dijous a declarar l'estat d'emergència en aquesta província de l'oest del Canadà, on ha caigut tota la pluja d'un mes en només dos dies. Els aiguats han deixat greus inundacions i han provocat fortes esllavissades. El govern de Justin Trudeau, de fet, ha desplegat les Forces Armades Canadenques en aquesta província per ajudar en les tasques d'evacuació, repartiment d'aliments i assistència a les poblacions afectades. Aquest dijous estaven preparant 4.000 efectius més per desplaçar-los a la regió.

18.000 evacuats

El fort temporal, que afecta tot el nord-oest del Pacífic nord, ha deixat de moment una persona morta –una dona que va morir dilluns en una esllavissada de fang–, tres desapareguts i almenys 18.000 evacuats en aquesta zona del Canadà. "S'espera que comptabilitzem més víctimes mortals en els pròxims dies", deia Horgan. El que més s'ha ressentit són les infraestructures. A més de l'accés al port, la majoria de línies ferroviàries que connecten amb Vancouver estan inutilitzables des d'aquest dimecres. "És un esdeveniment mai vist abans", remarcava el primer ministre de la Colúmbia Britànica. "És realment una situació terrible, totalment terrible", deia el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau.

Fins a 400 persones segueixen atrapades i sense llum al nord-est de Vancouver, a qui ha calgut fer-los arribar aliments en helicòpter. A la localitat de Hope, uns 1.500 veïns d'un total de 6.000 buscaven refugi fora de casa. El menjar se'ls està acabant perquè la tempesta no permet l'accés al port de Vancouver, cosa que genera encara més disrupció en aquest extrem de la cadena d'abastiment global.

A Abbotsford, una ciutat d'uns 160.000 habitants a l'est de Vancouver, bona part de la població ha sigut evacuada, però alguns grangers van ignorar dimarts les ordres d'evacuació per intentar salvar desesperadament els seus animals, en alguns casos fins i tot lligant les vaques amb cordes al coll, informa Reuters. El departament d'agricultura de la Colúmbia Britànica informava que milers d'animals han mort en la tempesta i que molts més hauran de ser sacrificats.

stats