KÈNIA
Internacional 13/10/2011

Dadaab, el camp de refugiats més gran del món

Es troba a la 100 km de la frontera amb Kènia i hi viuen gairebé mig milió de persones

Ara
2 min
Imatge aèria del conjunt de camps de Daadab. AFP

BarcelonaEn dues dècades, Dadaab s'ha convertit en el camp de refugiats més gran del món. Fa vint anys les autoritats kenianes van permetre la construcció d'una llar per a 90.000 persones, l'objectiu era donar refugi a l'allau de somalis que fugien de la guerra civil. Actualment Dadaab acull gairebé mig milió de persones, la majoria desplaçats del conflicte a Somàlia i de la greu sequera que assola la regió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La immensa "ciutat" està conformada per tres subcamps per atendre totes les necessitats. Es tracta de Dagahaley, Hagadera, Ifo –on s'ha segrestat a les dues cooperants de Metges sense Fronteres. El juliol, arran de la crisi humanitària, el govern de Kènia va autoritzar l'obertura d'Ifo 2, buit durant mesos per problemes burocràtics.

Arribar a la frontera amb Somàlia des de Daadab són dues hores en cotxe, 80 quilòmetres fins a un dels lloc més perillosos de la zona i on la fam és més greu. Governat per les milícies islamistes radicals Al-Shabaab i per bandits que s'aprofiten dels desplaçats i de qualsevol presència occidental per pal·liar la crisi humanitària.

Què és Al-Shabaab?

Es tracta d'un grup armat islamista radical que segueix certs preceptes d'Al-Qaida. Governa per la força en diferents regions de Somàlia. Arran del creixement de l'ajuda humanitària des de la declaració el juny per part de les Nacions Unides de la crisi a la Banya d'Àfrica, ha fet certes incursions dins de Kènia

Fins ara, ha controlat durant períodes la ciutat de Mogadiscio –la capital somali. El 4 d'octubre va explotar un edifici amb diferents seus ministerials, matant així almenys 70 persones. Les tropes de la Unió Africana combaten des de fa mesos a Somàlia per allunyar-la dels focus d'atenció de refugiats.

stats