Internacional 22/09/2016

Estat d'emergència a Charlotte per les protestes per la mort d'un home negre a mans de la policia

Un manifestant ha estat greument ferit en la segona nit de protestes

Richard Fausset / Alan Blinder
3 min
Un manifestant malferit a les protestes de Charlotte és traslladat a un hotel proper.

Charlotte / The New York TimesLa ciutat nord-americana de Charlotte, a Carolina del Nord, ha viscut una segona nit d'aldarulls per la mort a mans de la policia d'un home negre. En una espiral de caos i violència, un manifestant ha quedat greument ferit i la policia ha disparat gasos lacrimògens en un intent desesperat per restablir l'ordre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El manifestant, que no ha estat identificat, és tractat a la unitat de cures intensives, segons ha confirmat l'Ajuntament, que inicialment havia parlat d'un mort.

El departament de policia ha informat que quatre agents han patit lesions lleus. El governador Pat McCrory ha declarat l'estat emergència i ha demanat el desplegament de la Guàrdia Nacional i la Patrulla d'Autopistes.

Les autoritats municipals s'han afanyat a dir que la policia no ha fet servir foc real, però els agents antiavalots han disparat llaunes de gas lacrimogen.

La protesta s'ha fet al centre de Charlotte, on el so dels trets es barrejava amb el soroll de la gent que donava cops amb objectes als vehicles. La víctima d'un tret jeia immòbil a terra, amb els ulls oberts, envoltat dels seus companys. L'han traslladat a un hotel proper, després que la policia intentés barrar-los el pas.

S'han vist algun saquejos esporàdics, com en una botiga de material de la NBA. "Estem treballant molt dur per fer tornar la pau i la calma a la nostra ciutat", ha dit l'alcaldessa Jennifer Roberts en una entrevista a la CNN.

L'alcaldessa ha demanat revisar el vídeo policial del moment en què els agents van disparar contra Keith L. Scott, l'home negre que va ser mort a trets el dimarts quan els agents anaven a lliurar una ordre a una altra persona en un complex d'apartaments. Roberts ha dit, però, que el vídeo no es farà públic.

Cap a les deu de la nit la policia ha ordenat a manifestants i periodistes que abandonessin la part alta de la ciutat, sota amenaça d'arrest. Quan la multitud s'hi ha negat han començat a llançar grans quantitats de gasos lacrimògens. Després la majoria ha començat a dispersar-se.

Els aldarulls a Charlotte són la resposta a la mort a trets de dos homes negres a mans de la policia. Primer va ser un adolescent a Columbus, Ohio, que dimecres brandava una pistola d'aire comprimit. Divendres la policia va disparar contra un home que tenia els braços sobre el cap quan el detenien en una carretera a Tulsa, Oklahoma.

I llavors va ser a Charlotte, on Scott, de 43 anys, també afroamericà, va morir pels trets d'un agent. L'aparcament on li van disparar es va convertir ahir en un lloc d'homenatge, i Charlotte, en l'últim escenari d'un bucle que es repeteix, la pel·lícula aparentment ineludible de la tragèdia americana. "Veure com això passa una vegada rere l'altra és depriment, home", assevera Tom Jackson, de 25 anys, que treballa amb persones amb discapacitat mental. No coneixia Scott, però hi ha anat per compartir el dolor amb molts altres amics i estranys.

I com de costum, hi havia molt poc consens sobre què va sortir malament i com solucionar-ho. Kerr Putney, cap de la policia de Charlotte-Mecklenburg, va dir dimecres en una roda de premsa que els agents havien trobat l'arma que segons la policia Scott havia brandat davant un agent, també negre, i que va ser l'autor dels trets. La família de la víctima assegura que no anava armat i que només portava un llibre. El cap policial es va limitar a dir que "no hem trobat cap llibre".

La resposta de B.J. Murphy, un activista afroamericà, no podria haver estat més diferent: "Tothom a Charlotte sap que la gent de raça negra ja estem tips d'això. Estem cansats de morir i que ningú digui res. Estem cansats que els nostres líders polítics ens diguin que ens hem de comportar, que no mostrin simpatia pel nostre dolor. I volem justícia".

Els tres tirotejos estan sota investigació i plens de preguntes. La policia de Columbus va dir que la pistola d'aire comprimit del noi de 13 anys imita un model real d'arma semiautomàtica. L'alcalde Andrew J. Ginther va atribuir el tiroteig, en part, al fet que els nord-americans tinguin "fàcil accés a les armes, ja siguin armes de foc [reals] o rèpliques".

A Tulsa, la policia va dir que els investigadors van trobar al cos de la víctima restes d'un fàrmac que pot provocar un comportament erràtic. La família diu que això no justifica el tiroteig.

stats