Internacional 16/06/2015

La policia desallotja els subsaharians que es refugiaven l'escullera a Ventimiglia

Els immigrants i refugiats estan concentrats a la frontera entre França i Itàlia, perquè volen arribar al nord d'Europa

Agències
2 min
La policia desallotja els immigrants de l'escullera de Ventimiglia. LUCA ZENNARO / EFE

VentimigliaLa policia italiana ha començat a desallotjar els centenars de subsaharians que s'havien refugiat a l'escullera de Ventimiglia, la ciutat italiana fronterera amb França. L'assalt ha coincidit amb la reunió de ministres de l'Interior de la UE a Brussel·les per discutir l'actual crisi de refugiats al Mediterrani.

Itàlia i França s'espolsen el problema

Unitats d'antiavalots han retirat desenes de migrants, entre ells dones que ploraven, de les roques. Uns tres-cents subsaharians s'han reunit prop de la ciutat de Ventimiglia en els últims cinc dies. Són els que han arribat en pastera des de Líbia a les costes italianes i ara intenten arribar al nord d'Europa, per reunir-se amb els seus familiars o per arribar als països com Suècia o Alemanya que posen menys traves als sol·licitants d'asil. Itàlia els facilita la sortida, però al policia francesa intenta aturar-los, i argumenta que són responsabilitat de Roma. Els que es troben aquests dies a la ciutat fronterera italiana són sobretot sudanesos, eritreus i somalis.

El govern italià ha intentat aconseguir més suport dels seus socis de la UE per fer front a l'arribada d'immigrants i refugiats, que segons les estimacions oficials ja superen els 57.000 aquest any.

"Estem indefensos davant la policia"

Després que la policia s'endugués un autobús ple, uns 60 han intentat resistir-se prop de la frontera. Els agents han assegurat que els portarien a una estació de tren.

El diari italià 'La Repubblica' ha enregistrat el moment en aquest vídeo.

"Estem indefensos i en mans de la policia", denuncia a Reuters Mustafari, que s'identifica com a refugiat de la regió de Darfur, al Sudan. Assegura que ha intentat fins a sis vegades creuar França en tren amb l'objectiu d'arribar a Suècia, però que les autoritats franceses l'han fet tornar enrere i que s'ha gastat els 200 euros que tenia en bitllets de tren i menjar.

"Esperem una resposta política d'Europa"

El ministre de l'Interior italià, Angelino Alfano, va qualificar dilluns de "cop de puny a la cara de la UE" el campament de subsaharians a les roques de Ventimiglia. Els 28 continuen dividits en com afrontar al crisi i s'han limitat a acordar l'aument de fons per als dispositius de rescat al mar. "Intentem evitar la fallida política d'Europa", ha dit el minister italià.

Amb els controls policials per part de França i Àustria en els ferrocarrils, centenars d'immigrants s'han refugiat a les estacions de trens d'Itàlia, especialment a Roma i Milà. Els refugiats de Ventimiglia han desplegat una pancarta, en anglès, on es llegeix: "Emergència Humanitària: Estem a l'espera d'una resposta política d'Europa ara".

stats