La desconfiança mundial amb Trump perjudica la imatge dels EUA al món

La Xina millora la seva valoració internacional segons l'última enquesta del Pew Research Center

La imatge internacional dels Estats Units queda desvirtuada després de l'ascens de Trump al poder fa dos anys. Un 70% de les persones d'arreu del món enquestades pel centre d'investigació Pew Research Center no confien en el mandatari nord-americà, encara que més d'un 60% creuen que els Estats Units ha de ser el país líder mundial. Menys Rússia (35%), l'Argentina (35%) i Tunísia (64%), que, per contra, prefereixen el lideratge xinès.

La Xina és el país que competeix amb els Estats Units, i apareix com l'estat amb més influència mundial de l'última dècada.

Trump, el detonant

La política exterior nord-americana també passa factura a la imatge mundial del govern de Donald Trump. Els països enquestats tenen més confiança amb el president xinès Xi Jinping i amb el president rus Vladímir Putin, amb un 30% i 40% del percentatge final.

Els polítics amb valoracions més positives són els líders europeus Angela Merkel, la presidenta alemanya (52%), i Emmanuel Macron, president de França (46%). Pel que fa la relació d'Europa respecte a Trump, és negativa. Amb Obama la confiança dels països europeus amb el president dels Estats Units era quasi del cent per cent, però des del 2017 ha baixat a més de la meitat de les valoracions.

Per exemple, a Espanya, aproximadament un 90% de les mostres afavorien la presència d'Obama a la Casa Blanca. En l'actualitat, només un 7% dels enquestats segueixen en la mateixa posició.

A Europa els únics sectors pròxims i favorables a la presidència de Trump són les noves dretes radicals, que sovint tenen un discurs antiimmigració. 

Israel, a favor de Trump

Una de les excepcions d'aquesta manca de suport a Trump és Israel. Vuit de cada deu israelians tenen una opinió positiva respecte a la presidència de Donald Trump. Si bé durant el mandat d'Obama el suport era de menys de la meitat, actualment és d'un quasi 70%, i una gran majoria diuen que les relacions entre els dos països han millorat durant l'any 2017.

Especialment, després del moviment polític i administratiu encapçalat per Trump de canviar l'ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem. Fet provocador i estratègic contra el territori palestí.