Drets Humans
Internacional 03/06/2014

Desmond Tutu: "Teniu dret a ser qui sou sense cap límit"

L'arquebisbe sud-africà heroi de la lluita antiapartheid rep el Premi Internacional Catalunya

Cristina Mas
1 min
Desmond Tutu, al Palau de la Generalitat. TONI ALBIR / EFE

BarcelonaDesmond Tutu, l'arquebisbe sud-africà guardonat amb el Nobel de la pau per la seva lluita contra l'apartheid, ha defensat aquest dimarts a Barcelona el dret d'autodeterminació del poble de Catalunya. "Teniu dret a ser qui sou sense límits, no heu d'acceptar que us vulguin fer ser una altra cosa. És molt millor reconèixer-se l'un a l'altre", ha dit Tutu, que aquesta tarda recollirà el Premi Internacional de Catalunya.

"Aquí no es vol fer fora ningú: s'està demanant que es reconegui el vostre desig d'autogovern. És el mateix que a Escòcia. I qualsevol persona sensata diria 'parlem-ne', s'ha de deixar que la gent s'expressi democràticament per saber quin és el suport a l'autogovern, la independència o el que sigui".

Tutu també ha defensat la decisió del rei Joan Carles d'abdicar, "de renunciar a temps, abans que li diguin que marxi", i s'ha mostrat molt preocupat pel creixement de l'extrema dreta i el racisme a Europa: "es busquen caps de turc per fer-los culpables de la crisi". "Déu té un somni –ha afegit l'arquebisbe–, que ens despertem i ens adonem que tots formem part de la família humana". Tutu ha denunciat també les profundes desigualtats en la Sud-àfrica postapartheid.

stats