Internacional 08/05/2014

Desmond Tutu, guardonat amb el Premi Internacional Catalunya 2014

El clergue sud-africà va tenir un paper clau en el moviment per acabar amb la política de l'apartheid al seu país

Ara
1 min
Desmond Tutu en una imatge recent a Ciutat de Cap. REUTERS

BarcelonaEl clergue sudàfricà, Desmond Tutu, ha estat guardonat amb el Premi Internacional Catalunya, segons ha anunciat aquest dijous el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs.

Desmond Tutu, que va obtenir el premi nobel de la Pau el 1984, va ser una de les figures centrals en la lluita per acabar amb la discriminació racial a Sud-Àfrica.

Tutu va néixer el 1931 a Klerksdorp i va passar la infància i la joventut a Johanesburg on va voler estudiar medicina però va optar finalment per la teologia.

Va iniciar ben aviat el seu activisme contra l'apartheid des del concili sud-africà d'esglésies. El 1986, Tutu va ser nomenat arquebisbe de Ciutat del Cap, el primer negre en ocupar una posició com aquesta en aquest país.

El 1995, després del final de l'apartheid el president sud-africà, Nelson Mandela, el va nomenar president de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació.

El Premi Internacional Catalunya distingeix figures del món amb un paper destacat en el camp de la lluita pels drets i les llibertats i en altres edicions l'han rebut la nena pakistanesa Malala Yousafzai, Lula da Silva, Jimmy Carter o Jacques Delors.

stats