Estats Units

El desplegament de la Guàrdia Nacional al metro de Nova York no frena la inseguretat

A principis d'any es va disparar un 45% la criminalitat al mitjà de transport de la ciutat

3 min
Membres de la Guàrdia Nacional de l'estat de Nova York fan guàrdia.

WashingtonJust quan s'havia de complir una setmana del desplegament de la Guàrdia Nacional al metro de Nova York per millorar la seguretat, els passatgers d'un dels vagons de l'estació de Brooklyn van viure un tiroteig. Dijous de la setmana passada una de les moltes baralles que es produeixen al metro entre desconeguts va escalar dels insults als cops de puny, a un ganivet i, finalment, als trets d'una arma de foc. A les xarxes socials el vídeo de l'incident va córrer com la pólvora, i va posar en relleu un cop més el problema endèmic de la inseguretat a la ciutat i al transport públic.

La governadora de Nova York, Kathy Hochul, va anunciar a principis de març que 750 agents de la Guarida Nacional començarien a patrullar les andanes del metro de la ciutat per augmentar la sensació de seguretat. Des del cap de setmana passat que els novaiorquesos s'han estat creuant amb guàrdies armats amb metralletes i uniformes militars. Hochul també va enviar un reforç de 250 policies i agents de seguretat al metro. Es tracta d'un desplegament que se suma al reforç de 1.000 agents de policia que va enviar l'alcalde de la ciutat, Eric Adams, després que al gener es disparessin un 45% els crims en comparació amb l'any anterior.

Més enllà d'augmentar la percepció de seguretat, l'objectiu d'aquest miler de nous agents que patrullen pel metro des del 10 de març és el de registrar aleatòriament les bosses dels passatgers. Qualsevol persona s'hi pot negar, però si no ho fa, els guàrdies poden vetar-li l'accés al metro. Així i tot, ni la forta presència policial ni la dels soldats semblen haver estat suficients per impedir un tiroteig com el de dijous passat en un dels vagons a l'estació de Brooklyn.

El metro de Nova York viu un problema amb el crim i la inseguretat que es va accentuar especialment durant l'any de la pandèmia, el 2020. A mitjans del 2022 va començar a caure la criminalitat i només hi havia aproximadament un delicte violent per cada milió de viatges en metro, segons una anàlisi del New York Times. A principis del 2024 aquesta tendència es va estancar i des de llavors els crims han tornat a augmentar.

Punts de control i seguretat amb la policia local al metro de Nova York amb membres de la Guàrdia Nacional.

La base de dades Compstat 2.0 del departament de Policia de Nova York amb data del 18 de març del 2024 mostra com els robatoris i els delictes greus d'agressió arreu de la ciutat han augmentat un 5,4% i un 1,8% en comparació a l'any passat. Pel que fa a les violacions, hi ha un augment del 9,8% si es comparen els últims 28 dies d'enguany amb els del 2023. En la diferència anual, això sí, hi ha un descens del 8,4%.

Al metro ja hi ha hagut 2 assassinats enguany, mentre que en el mateix període de l'any passat només se n'havia registrat un. Així mateix, les víctimes de tirotejos han augmentat d'una a 7, moltes de les quals provenen del mateix tiroteig que va tenir lloc a l'estació del Bronx a principis de febrer.

La sensació d'aleatorietat dels crims, i de no saber mai quan podran passar, és el que està generant més inseguretat entre els ciutadans i usuaris del metro. L'abril del 2022, durant l'hora punta del matí, un home armat va perpetrar un tiroteig massiu dins d'un vagó. Al gener d'enguany, un pare i un avi que treballava com a guàrdia de trànsit van ser assassinats a bord d'un tren a Brooklyn, i el febrer passat va tenir lloc el citat tiroteig del Bronx, que va matar un home i va deixar cinc ferits.

Tant l'Ajuntament com l'Autoritat del Transport Metropolità s'han fixat com a objectiu prioritari restaurar la seguretat al metro. Per intentar augmentar la sensació de seguretat, més enllà de fer el desplegament de cossos de seguretat, també s'han instal·lat centenars de càmeres de vigilància addicionals a les que ja hi havia, algunes de les quals són dins dels mateixos vagons. També s'ha iniciat una campanya (no exempta de polèmica) per treure dels carrers i del metro les persones sense sostre amb malalties mentals. Alhora, la governadora de Nova York està treballant perquè es pugui prohibir per llei l'accés al metro a aquelles persones que hagin estat condemnades per delictes violents.

Mentrestant, les enquestes fetes per l'Autoritat del Transport Metropolità mostren com la majoria d'usuaris se senten insegurs al metro. Així mateix, gairebé un 20% dels enquestats deien que utilitzarien més el mitjà de transport si hi hagués menys gent "comportant-se de manera erràtica". Tot i que ara els ciutadans asseguren sentir-se més protegits amb la Guàrdia Nacional patrullant per les estacions, la realitat és que la seva presència no ha impedit que tornés a haver-hi un tiroteig, fet que planteja una vella qüestió: si més policia és garantia de més seguretat.

stats