Mèxic
Internacional 21/08/2022

Detenen l'exprocurador mexicà Murillo Karam, involucrat en el cas Ayotzinapa

La Fiscalia acusa el polític de la desaparició de 43 estudiants el 2014

Anna Reig
2 min
Fotografia d'arxiu de l'exprocurador general Jesús Murillo Karam durant una roda de premsa a Ciutat de Mèxic

BarcelonaJesús Murillo Karam, l'exfiscal general de Mèxic, va ser detingut aquest divendres arran del cas Ayotzinapa, sobre la desaparició de 43 estudiants el setembre del 2014. La detenció es va produir un dia després que la Comissió per la Veritat, creada per aclarir els fets d'aquest episodi, conclogués que la persecució i segrest dels estudiants, així com una cadena de negligències en la investigació, van constituir un "crim d'Estat". La Fiscalia acusa Murillo, responsable visible de la gran quantitat d'errors denunciats, de desaparició forçada, tortura i obstrucció a la justícia. Es tracta del primer polític d'alt nivell que s'asseurà al banc dels acusats pel cas que va tombar el govern d'Enrique Peña Nieto (2012-2018).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte, el primer investigador de l'atac contra els estudiants d'Ayotzinapa va comparèixer davant del jutge. L'exprocurador tindrà fins dimecres, 24 d'agost, per presentar proves que l'eximeixin de les acusacions que pesen sobre seu pel "crim d'Estat". La segona audiència ha estat programada pel jutge mexicà Marco Antonio Fuerte Tapia, a les 8 h, temps del centre de Mèxic, després de més de 12 hores de durada de la seva primera compareixença davant de la justícia mexicana. Mentrestant, continuarà a la presó pel seu elevat risc de fuga, ja que té en propietat més de 85 milions de pesos (uns 4,3 milions de dòlars) i múltiples finques als estats d'Hidalgo i Guerrero.

El 26 de setembre del 2014, els estudiants de l'escola per a mestres rurals d'Ayotzinapa van desaparèixer quan es dirigien a Ciutat de Mèxic per participar en una manifestació pel 2 d'Octubre, commemoració de la matança de Tlatelolco, el 1968. Segons la polèmica versió del govern de Peña Nieto, l'anomenada "veritat històrica", uns policies corruptes van detenir els estudiants i els van entregar al càrtel Guerrers Units, que els van assassinar, els van incinerar amb les escombraries de Cocula i van tirar-ne les restes al riu San Juan. L'administració de López Obrador ha desmentit aquesta versió, coincidint amb familiars i amb la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) i el Grup Interdisciplinari d'Experts Independents (GIEI), que van assenyalar que els cossos no van poder ser cremats en aquest lloc. L'acte hauria tingut lloc a Lomas de Chapultepec, al sud de la capital mexicana, on l'exprocurador Murillo “va col·laborar amb les autoritats policíaques sense oposar resistència, una vegada va ser informat sobre el procediment que es duia a terme”.

Ordres de captura

La intensitat de la investigació s'ha elevat també perquè la Fiscalia va informar divendres de les ordres de captura contra 20 comandaments militars, a més de 44 policies, 14 presumptes integrants de Guerrers Units i cinc autoritats administratives i judicials de l'estat de Guerrero.

stats