Internacional 12/08/2021

Detenen un altre opositor de Lukaixenko a les presidencials del 2020

La repressió no cessa a Bielorússia malgrat l'augment de les sancions

ARA
1 min
El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, en una imatge d'arxiu

L'excandidat presidencial bielorús Andrei Dmítriev ha estat detingut aquest dijous en el marc d'una operació policial contra diverses organitzacions suposadament implicades en les protestes que van esclatar fa un any després de la fraudulenta reelecció del dictador Aleksandr Lukaixenko, informa l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dmítriev és copresident del moviment opositor Digues la Veritat! i ha sigut detingut al matí, segons ha informat l'organització de drets humans Viasna al seu canal de Telegram.

Amb un 1,21% de vots, aquest líder va ser el quart candidat més votat a les presidencials del 9 d'agost de l'any passat, que van donar pas a les protestes més grans de la història de l'exrepública soviètica. Les forces de seguretat han detingut també en les últimes hores delegats de la plataforma cívica Assemblea, a la qual també pertanyia el polític. Entre ells, ha sigut detingut l'antic ambaixador a Eslovàquia, rellevat per Lukaixenko el mes d'agost del 2020 per criticar la violència policial.

La repressió no cessa al país de Lukaixenko, on va arrencar fa una setmana un judici a porta tancada contra dos opositors. El polític més popular del país, Víktor Babariko, va ser detingut abans de poder presentar-se a les eleccions i el juliol passat va ser condemnat a 14 anys de presó per "delictes diversos". Alhora, l'atleta olímpica Tsimanóvskaia va haver de demanar asil a Polònia. La pressió internacional de les sancions creix, mentrestant, al mateix temps que el líder bielorús lliura una batalla amb la Unió Europea permetent migrants travessar les seves fronteres perquè entrin a Lituània, conflicte en el qual la Unió Europea està donant suport al seu país membre per posar una tanca i frenar-los, així, l'arribada.

stats