Internacional 20/02/2019

Detingut l'home que va insultar el filòsof jueu a París

El govern diu que és un musulmà que està sota el radar dels serveis secrets francesos

Ara
2 min
El filòsof  Alain Finkielkraut va ser insultat durant una protesta dels 'armilles grogues'.

BarcelonaLa policia ha detingut un home en una ciutat del nord-est de França com a principal autor de l'agressió verbal contra el filòsof i acadèmic Alain Finkielkraut durant la manifestació dels 'armilles grogues' dissabte passat a París. La ministra de Justícia, Nicole Belloubet, ha assegurat en una entrevista a l'emissora pública France Info que es tracta d'un integrista islàmic que estava sota el radar dels serveis secrets per la seva proximitat a grups salafistes, però no ha confirmat que estigués fitxat.

La Fiscalia de París va obrir una causa diumenge per suposades injúries públiques basades en qüestions ètniques contra el filòsof Finkielkraut, fill de jueus polonesos, que va coincidir al centre de París amb un grup de manifestants que, com cada dissabte, protesten per la política liberal i les reformes del govern d'Emmanuel Macron.

La ministra Belloubet ha posat èmfasi en el fet que "la investigació no ha acabat" quan se li ha preguntat si hi havia més detencions previstes. En els vídeos que han transcendit durant la picabaralla s'hi pot sentir com manifestants criden el filòsof que és un "fastigós sionista de merda" o "fastigós racista de merda" i l'insten a marxar de França. La investigació atribueix al detingut les paraules: "Moriràs, Déu et castigarà. Aniràs a l'infern", alhora que afirma que "França som nosaltres".

Malgrat les proves, Finkielkraut s'ha estimat més no presentar denúncia, però al conèixer la identitat del seu agressor ha afirmat que l'insult li resulta "extremadament amenaçant" perquè surt de la boca d'un home d'origen magribí.

En els últims dies, s'han produït diferents actes antisemites a França, com la profanació a la matinada de dimarts d'un cementiri jueu de la localitat de Quatzenheim, prop d'Estrasburg, on un centenar de tombes van aparèixer pintades amb simbologia nazi. És l'últim atac antisemita conegut d'una onada d'atemptats contra interessos jueus que en l'últim any han augmentat un 74% a França.

Arran d'aquest increment del sentiment contra els jueus, milers de persones van sortir ahir als carrers de diverses ciutats franceses convocades pel Partit Socialista i s'hi van sumar formacions de diferents sensibilitats.

stats