El dilema d'Al Shabaab, entre l'Estat Islàmic i Al-Qaida

El grup somali s'apropa als iraquians imitant-los en la factura dels vídeos de propaganda

Després de mostrar novament al món la seva brutalitat, en assassinar aquesta vegada a 148 persones en una universitat keniana, el grup jihadista somali Al-Shabbab es troba immers en una disputa interna sobre el seu rumb: guardar lleialtat a Al-Qaida o unir-se a l'Estat Islàmic (EI )?

Al-Shabbab es va adherir formalment a Al-Qaida el 2012, però ambdues organitzacions terroristes s'han distanciat en els últims mesos, especialment des de la mort de l'anterior líder del grup somali, Ahmed Abdi Godane, en un atac aeri nord-americà el passat setembre.

"El nou cap, Ahmed Omar, conegut com Abu Ubaidah, no és respectat a Al-Qaida i això està creant discrepàncies internes", explica a Efe l'analista de l'International Crisis Group (ICG) per a Somàlia, Abdullahi Abdille.

La debilitat d'Al-Shabbab és un secret a veus, després de la pèrdua de nombrosos territoris que controlava a Somàlia i la mort d'alts càrrecs en operacions conjuntes de la missió de la Unió Africana a Somàlia (Amison), l'Exèrcit somali i 'drones' nord-americà. Per això, l'única possibilitat que té ara per seguir sembrant el terror és matar civils.

"Amb l'atemptat a la Universitat de Garissa intenten desmentir aquesta debilitat i recordar a la comunitat internacional que segueixen actius", indica a Efe l'analista somali Zakaria Yusuf, que insisteix que aquesta massacre no vol dir que Al-Shabbab sigui ara més fort que mai.

Davant les dificultats que travessa el grup, un sector -amb el suport especialment pels jihadistes més joves- aposta per jurar lleialtat a l'EI (com ha fet recentment el nigerià Boko Haram) com a eina de propaganda per reafirmar internacionalment.

La milícia somali ja ha començat a copiar l'estratègia amb la que tanta ressonància internacional ha aconseguit l'EI: difondre vídeos de les seves matances més cruels. Recentment va difondre unes dures imatges de l'atac que va perpetrar l'any passat a la localitat de Mpeketoni, on va assassinar 50 persones.

Al-Shabbab sap que és benvingut a l'EI, ja que poc abans de l'atemptat a Garissa, un emissari de l'EI, Hamil a Bushra, va fer pública una invitació als seus "germans a Somàlia" perquè s'unissin a la seva lluitag jihadista. Tot i que algunes faccions consideren que l'adhesió reforçaria la potencialitat de la seva amenaça, els seus líders encara es resisteixen a donar l'esquena als seus orígens: Al-Qaida.

"Encara que existeix la possibilitat que Al-Shabbab s'uneixi al EI, sembla que els actuals líders segueixen mantenint-se fidels a Al-Qaida, qui els va entrenar per convertir-los en terroristes", apunta Yusuf.

Més continguts de