Internacional 28/07/2017

Dimiteix el primer ministre del Pakistan esquitxat per la corrupció

Nawaz Sharif ha deixat el càrrec aquest divendres després que el Tribunal Suprem decidís inhabilitar-lo per la seva implicació en els papers de Panamà

Agències
2 min
Una seguidora del primer ministre es desmaia en saber la resolució d'aquest divendres del Tribunal Suprem pakistanès

IslamabadEl primer ministre pakistanès, Nawaz Sharif, ha dimitit aquest divendres després que el Tribunal Suprem hagi decidit inhabilitar-lo per les societats que té la seva família en paradisos fiscals, un escàndol que es va revelar amb els papers de Panamà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'oficina del primer ministre, Sharif ha dimitit de totes les seves responsabilitats i acata el veredicte del Suprem. El ja ex primer ministre té, però, "reserves" per la decisió, i anuncia que estudiarà opcions legals en contra. "Totes les opcions constitucionals seran estudiades. És una injustícia. Amb l'ajuda de Déu, Sharif tindrà èxit al tribunal d'Al·là i el poble", ha afegit el comunicat.

La dimissió de Sharif provoca la dissolució immediata de tot el seu gabinet i el Parlament hauria d'elegir un nou mandatari. Els cinc jutges del Suprem a càrrec del cas han decidit de manera unànime que Sharif havia de ser inhabilitat per "deshonestedat" i per "no declarar actius" en una sentència dictada pel magistrat Aijaz Afzal.

El tribunal també va ordenar que el Buró de Responsabilitat Nacional (NAB), l'organisme encarregat de la lluita contra la corrupció, obri un procés contra Sharif i els seus fills Hassan, Hussain, Maryam; el marit d'aquesta última, Mohamed Safdar Awan, i el ministre de Finances, Ishaq Dar. El procés ha de ser iniciat en sis setmanes i tindrà un termini de mig any per acabar les investigacions.

Els problemes de Sharif es van iniciar l'abril del 2016 amb la filtració d'11,5 milions de documents del bufet panameny Mossack Fonseca, que va revelar que tres dels seus quatre fills, citats anteriorment, van crear companyies a les Illes Verges Britàniques a través de les quals controlen propietats a Londres.

La família Sharif, que ja es va enfrontar a acusacions de corrupció en el passat, ha reconegut la possessió d'aquestes empreses i les propietats, però ha rebutjat qualsevol tipus d'il·legalitat.

stats