Internacional 29/12/2018

Quatre morts i deu ferits en un atemptat contra turistes a Egipte

Una bomba va explotar al pas d’un bus ple de visitants vietnamites

Ricard G. Samaranch
3 min
Quatre morts i deu ferits en un atemptat contra turistes a Egipte

TunisQuatre persones van morir i deu més van resultar ferides ahir en un atemptat contra un autobús turístic prop de les piràmides de Guiza, als afores de la capital d’Egipte. Segons va informar el ministeri de l’Interior en un comunicat, una bomba de fabricació casolana deixada al costat d’una paret va ser detonada quan passava el vehicle. Les autoritats van detallar que tres dels morts eren de nacionalitat vietnamita, i el quart era el guia turístic, egipci. Entre els ferits hi ha nou vietnamites més i el conductor de l’autobús, que també era egipci. Egipte ha patit el flagell del terrorisme des del cop d’estat del 2013, però els últims tres anys no s’havia registrat cap atac d’envergadura contra el sector turístic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’atemptat va tenir lloc a les 18.15 h, i minuts després els ferits van ser traslladats a l’hospital, on van rebre la visita del primer ministre, Mustafà Madbuli. Les forces de seguretat de seguida van acordonar la zona i van obrir una investigació per descobrir l’autoria de l’atemptat. De moment, cap grup terrorista ha reivindicat l’acció, però tot apunta que es tracta de l’autoanomenat Estat Islàmic (ISIS), perquè no només és el més actiu al país àrab, sinó que fins ara ha sigut l’únic que ha atemptat contra interessos turístics. Tot i que els visitants estrangers no han sigut el principal blanc de la ira dels terroristes, el segon atac més sanguinari va ser contra un avió civil ple de turistes russos. A finals del 2015, l’ISIS va abatre un aparell poc després d’enlairar-se de l’aeroport de Xarm al-Xeikh, i va causar la mort dels 224 tripulants. L’acció va suposar un cop duríssim per al sector turístic, un dels puntals de l’economia egípcia, que ha arribat a representar més del 10% del PIB. Des de llavors tan sols s’ha registrat un atac mortal contra visitants estrangers. Va ser en un hotel d’Hurgada, al mar Roig, on un home va apunyalar dues dones de nacionalitat alemanya.

El terrorisme torna a castigar

La relativa calma dels últims tres anys havia permès al sector turístic iniciar la recuperació. L’any passat, Egipte va ser l’estat que va registrar un augment anual més gran pel que fa a l’arribada de turistes, el 55%, segons l’Organització Mundial del Turisme. “La caiguda [de visitants] del 2015-2016 va ser tan significativa per la resposta de la comunitat internacional: Rússia i altres països van suspendre els vols. Serà important veure com els governs estrangers i els operadors turístics responen a la tragèdia d’avui”, va assenyalar a Twitter l’analista en seguretat Allison McManus, del think tank TIMEP.

El fet que els carrers estiguin normalment molt vigilats és una advertència del fet que el terrorisme encara té la capacitat de fer mal, fins i tot al Caire. D’acord amb un informe de TIMEP, amb l’excepció de la península del Sinaí, convertida en un polvorí perquè és el feu de Wilaya Sina -la filial de l’ISIS al país-, els atemptats s’han reduït de manera substancial a Egipte els últims tres anys. Amb tot, el text apunta que no hi ha hagut una caiguda proporcional en el nombre de víctimes perquè algunes de les accions han sigut molt sanguinàries. Per exemple, l’ISIS va executar un doble atemptat suïcida l’any passat en dues esglésies mentre celebraven la Pasqua que es va saldar amb la mort de 45 persones.

L’èxit relatiu de les forces de seguretat és fruit de la desarticulació de petits grups com Anjad Masr, formats per joves militants islamistes que utilitzen una retòrica revolucionària en lloc de jihadista, i que poques vegades ataquen civils. Segons els experts, una bona part dels seus membres són antics seguidors del moviment islamista Germans Musulmans frustrats per la seva decisió d’oposar-se al règim nascut del cop d’estat del 2013 de manera no violenta. Precisament, el derrocament de l’expresident islamista Mohamed Mursi, elegit a les urnes, va marcar un punt d’inflexió quant a la violència política que experimenta el país. Des de llavors Egipte ha entrat en una espiral de repressió brutal de les autoritats contra tota veu dissident, acompanyada de violents atacs terroristes. Un elevadíssim preu per a la fi de l’experiment democràtic iniciat després de la caiguda del dictador Hosni Mubàrak.

stats