Diversos morts en una nova protesta amb banderes afganeses contra els talibans

Avui es commemora el dia de la independència de l'Imperi Britànic, el 1919

ARA
2 min
Celebració del Dia de la Independència a Kabul, en el 102è aniversari de la seva independència del domini britànic, Afganistan.

BarcelonaMilicians talibans han disparat contra una manifestació amb banderes nacionals afganeses a la ciutat d'Assadabad, i hi hauria diversos morts, no se sap si directament per les bales o per l'estampida que ha provocat el tiroteig, segons ha explicat un testimoni a l'agència Reuters. Dimecres tres persones van morir en una protesta semblant a la ciutat de Jalalabad. En tots dos casos els manifestants han retirat les banderes blanques dels talibans per recuperar la bandera tricolor afganesa (verda, vermella i negra).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes protestes, en què haurien participat centenars de persones, coincideixen amb la commemoració de la independència del país de l'Imperi Britànic el 19 d'agost del 1919, i són un dels primers signes d'oposició popular als fonamentalistes, que van prendre el control de la capital, Kabul, diumenge.

El vicepresident afganès, Amrullah Saleh, que intenta reunir l'oposició als talibans sota el seu lideratge, s'ha solidaritzat amb els manifestants. "Saludeu els que porten la bandera nacional i, per tant, defensen la dignitat de la nació", ha dit en una piulada.

L'aeroport de Kabul va continuar sent escenari de caos i desesperació, ja que milers d'afganesos es van reunir en un intent de fugir del país, però van ser retinguts per combatents talibans i portes tancades. Hi ha vídeos on es veuen pares que passen els seus nadons davant la multitud perquè els treguin del país. Responsables talibans i de l’OTAN van dir que un total de 12 persones havien mort a l’aeroport i la seva rodalia des de diumenge. Un funcionari talibà anònim va dir que les morts van ser causades per trets o per esclafaments de la multitud i va instar les persones que encara estaven reunides a les portes de la instal·lació a tornar a casa si no tenien documents per viatjar. "No volem fer mal a ningú a l'aeroport".

Davant de les crítiques per la seva gestió de la retirada, Joe Biden va dir dimecres en una entrevista a ABC News que les tropes nord-americanes podrien quedar-se més enllà del termini previst del 31 d'agost per evacuar tots els nord-americans i va afirmar que el caos amb la retirada nord-americana era inevitable. "Si hi queden ciutadans nord-americans, ens hi quedarem fins que els traiem tots".

stats