Internacional 24/10/2014

Les dones sud-sudaneses proposen una "vaga de sexe"

Un grup d'activistes busca vies d'influència pacífica per restablir la pau al país

Mireia Quingles
2 min
Dos homes sud-sudanesos armats mentre pasturen el ramat. JOK SOLOMON /REUTERS

BarcelonaCansades de suportar la violència i la mort de la guerra, un grup de dones han decidit posar fi a la situació. Per construir la pau al país, declararan la seva particular guerra dins de casa. Utilitzaran les seves armes sexuals per obligar els homes a posar fi al conflicte armat, negant-se a mantenir relacions amb ells mentre duri la guerra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als amants del teatre potser els sona la història. Però el que sembla només fruit del mite grec de Lisístrata d'Aristòfanes és de fet ben real. Un grup de d'activistes del Sudan del Sud ha fet una crida a totes les dones del país perquè es neguin a tenir contactes sexuals amb els seus marits fins que el conflicte sigui resolt, segons publica l'organització Sudan Tribune. Esperen que la proposta els encoratgi a posar fi a més de deu mesos de conflicte armat, apel·lant a les necessitats més carnals.

La setmana passada, un grup de més de 90 dones –entre les quals hi havia diverses diputades del Parlament– es van reunir a la capital, Juba, per buscar solucions al conflicte polític que viu el país. Coordinades per l'antiga viceministra de Gènere, Infància i Seguretat Social Priscila Nyanyang, les activistes es van proposar posar-se al comandament de la situació, i buscar idees per "avançar en la pau i la reconciliació".

"Un suggeriment clau va ser mobilitzar totes les dones del Sudan del Sud perquè neguin els drets conjugals als seus marits fins que els assegurin el retorn de la pau", deien en un comunicat. A més, les dones proposaven deixar de banda les rivalitats organitzant una trobada entre la dona del president, Salva Kiir, i la el líder rebel, Riek Machar. Volen que les dues dones utilitzin les seves armes persuasives per aturar el conflicte.

"És necessari que elles s'involucrin", afirmava Nyangnyang. Les activistes creuen que ha arribat l'hora que la dona jugui un paper actiu per dur la pau al país. El govern del Sudan del Sud ha estat en lluita contra les forces rebels des del desembre de 2013, fet que ha obligat centenars de milers de ciutadans a marxar del país. Fins a 1,4 milions de persones han hagut de desplaçar-se dins del país per culpa de la crisi, i més de tres milions han hagut de rebre ajuda humanitària, segons les Nacions Unides.

Encara que sembli inversemblant, les activistes sud-sudaneses no estan soles en la seva lluita. Les dones d'altres països com Libèria i el Togo també s'han reivindicat mitjançant "vagues de sexe". De fet, Leymah Gbowee, la dona liberiana que va instigar la mobilització el 2003 per posar fi als 14 anys de brutal guerra civil al país, s'ha convertit en heroïna. Guanyadora del premi Nobel de la pau el 2011, Gbowee és per al país la representació més real de la mítica Lisístrata grega.

stats