Internacional 01/08/2012

Óssos de peluix contra la dictadura bielorussa

Opositors al règim bielorús van llançar des d'un avió centenars d'óssos amb missatges a favor dels drets humans. El president, després de dies de negar els fets, ha acomiadat dos responsables militars per no haver abatut l'avió

Reuters
2 min

MinskEl president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va acomiadar aquest dimarts el cap de la defensa aèria i el cap dels guàrdies fronterers del seu país per no haver detingut un avió suec que va deixar caure centenars d'óssos de peluix sobre el territori d'aquest règim sever, en una maniobra a favor de la democràcia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'avió, llogat per una empresa sueca de relacions públiques, va creuar la frontera de l'espai aeri bielorús des de Lituània el dia 4 de juliol i va llançar prop de 800 óssos de peluix a prop de la ciutat d'Ivenets.

Cada ós duia un missatge que cridava Bielorússia a respectar els drets humans. En un comunicat, dimarts, el servei de premsa presidencial va dir que Dmitri Pakhmelkin, cap de la defensa aèria del país, i Igor Ratxkovski, cap dels guàrdies fronterers, havien estat acomiadats "pel desenvolupament incorrecte de les seves funcions en la protecció de la seguretat nacional de Bielorússia".

Altres alts funcionaris de seguretat de l'Estat també han estat amonestats, segons el comunicat.

L'últim dictador d'Europa

Al poder des del 1994 i descrit una vegada com l'últim dictador d'Europa pel govern nord-americà de George W. Bush, Lukaixenko ha estat condemnat a l'ostracisme per part d'Occident, a causa de la repressió dels seus opositors polítics.

Les autoritats de Minsk inicialment van negar que la caiguda des de l'aire dels óssos de peluix s'hagués produït, però en un món dominat per internet és difícil amagar un fet així. Finalment, Lukaixenko va confirmar l'incident la setmana passada. El president va deixar clar que rodarien caps dijous passat, quan va dir: "Aquest avió va ser descobert a temps, però ¿per què les autoritats (de defensa aèria) no van interceptar el vol? [...] Vinga, nois. Tots som adults. Els culpables han de respondre".

stats