Internacional 12/11/2012

La mà dreta de Lula, condemnada a deu anys de presó

José Dirceu és el primer polític juntament amb l'extresorer del partit, Delubio Soares, que han estat els últims esquitxats en una trama de corrupció que ha sacsejat el partit dels treballadors

Efe
3 min
Fotografia de l'arxiu de l'ex ministre de Presidència José Dirceu. EFE

BrasíliaLa Cort Suprema de Brasil ha condemnat aquest dilluns a l'exministre de la presidència José Dirceu a deu anys i deu mesos de presó per la seva responsabilitat en escàndols de corrupció que van 'condemnar' el 2005 al govern de Inácio Lula da Silva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta és la primera pena de presó aplicada a un polític en el que s'anomena el "judici del segle", que processa una trama de recaptació de recursos públics duta a terme pel Partit dels Treballadors (PT), que a més a més, ha servit per subornar a deu dirigents de quatre partits a canvi del seu suport al govern de Lula al congrés.

Dirceu va ser condemnat a dos anys i onze mesos de presó pel delicte d'associació il·lícita i a uns altres set i onze mesos més per càrrec de corrupció activa. Segons el jutge instructor, Joaquim Barbosa, l'actuació de Dirceu a la trama de corrupció "va posar en risc les bases del propi sistema democràtic" degut al suborn de parlamentaris, i a més a més, "ha afectat a pilars importantíssims de la institucionalitat". En recomanar la pena, Barbosa va considerar el "paper prominent" que va jugar José Dirceu en "les activitats dels altres 24 imputats" considerats culpables en aquest cas que va tenir un total de 37 acusats.

També el fet que, com a ministre de presidència, Dirceu "exercia de manera il·lícita una de les funcions més importants del Govern" i era l'encarregat de dirigir les relacions amb el Parlament, que va ser on es van comprovar els suborns. El jutge Barbosa ha sorprès als altres magistrats al decidir sentenciar aquest dilluns a Dirceu ja que estava previst que continués amb els altres acusats i que no arribés encara als casos de l'anomenat "nucli polític", que, segons ha establert la cort, era dirigit per l'exministre.

Dirceu va ser considerat durant unes dècades com la "mà dreta" de Lula i va ser el coordinador general de la campanya que va dur al poder per primera vegada a l'exsindicalista, en les eleccions del 2002.

Altres casos que esquitxen el partit

Dirceu no ha estat l'únic condemnat. L'expresident del governant Partit dels Treballadors (PT) José Genoino ha estat condemnat també aquest dilluns a sis anys i onze mesos de presó pels casos de corrupció denunciats el 2005 durant el primer govern de Lula. El cas fa referència a una xarxa de finançament il·legal de campanyes i suborns a diputats que el PT, segons ha comprovat el tribunal va teixir a partir del 2002, quan Lula va guanyar les eleccions presidencials per primera vegada, sense majoria parlamentària.

A més a més el Tribunal Suprem té previst sentenciar aquest dilluns a l'extresorer del partit, Delubio Soares, culpable dels delictes d'associació il·lícita i corrupció activa.

Fins avui, la cort ja havia sentenciat a 40 anys i un mes de presó al publicista Marcos Valerio Fernandes, qui va posar a les seves dues empreses l servei de la xarxa de corrupció del PT. D'aquesta manera també van ser condemnats Ramon Hollerbach i Cristiano Paz, dos dels socis del publicista, els quals van rebre penes de 29 anys i set mesos i vint dies i 25 anys, onze mesos i vint dies de presó.

En la sessió d'aquest dilluns, els jutges també han establert dotze anys, set mesos i 20 dies de presó per Simone Vasconcelos, una de les antigues directores de les empreses Fernandes i han deixat en 'stand by' el cas de Rogerio Tolentino, un altre dels socis del publicista.

stats