ÀFRICA
Internacional 16/08/2019

L’Ebola s’estén a una tercera província del Congo

Un total de 1.913 persones han mort a causa de l’epidèmia, segons les últimes dades de l’OMS

Ara
2 min
Operaris enduent-se un malalt sospitós de patir Ebola a la localitat congolesa de Butembo.

BarcelonaL’Ebola s’ha estès a una tercera província de l’est de la República Democràtica del Congo, la de Kivu del Sud, segons va confirmar ahir l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Això augmenta la preocupació d’una potencial expansió del brot, que afecta aquest país africà des de fa més d’un any, sense que encara s’hagi aconseguit contenir-lo. Un total de 1.913 persones han mort a causa de l’epidèmia, segons les últimes dades de l’OMS.

Fins ara l’Ebola havia afectat les províncies congoleses de Kivu del Nord i Ituri, la superfície de les quals seria com quatre vegades Catalunya, amb una població total d’uns deu milions d’habitants. Ara el brot s’ha estès a Kivu del Sud, que també és una àrea molt gran, equivalent a dues vegades Catalunya i amb gairebé sis milions d’habitants. En concret, a Kivu del Sud s’han detectat dos casos: una dona jove que va morir dimecres i un dels seus fills.

El coordinador general de la resposta contra l’Ebola al Congo, el doctor Jean-Jacques Muyembe, va demanar ahir “calma a la població”, cada vegada més preocupada per la imparable expansió del virus. Es tracta de la pitjor epidèmia d’aquesta malaltia declarada a la República Democràtica del Congo, i la segona més greu del món, només superada per la que va afectar l’Àfrica occidental entre els anys 2014 i 2016. A més, és la primera vegada que un brot d’Ebola es concentra en una zona en conflicte com és el nord-est del Congo, on operen més d’un centenar de grups armats.

Malgrat això, el doctor Muyembe -que és un dels investigadors que van descobrir el virus de l’Ebola al país el 1976 i que des de finals de juliol s’encarrega de la coordinació de la resposta contra el brot-, es mostra confiat que serà possible posar fi a l’epidèmia en un termini de “tres o quatre mesos”.

stats