15 anys de presó per a un activista egipci per organitzar manifestacions il·legals

Organitzacions humanitàries alerten de la involució sobre la llibertat d'expressió

Dura sentència per a un activista egipci per violar una llei de protestes. Un tribunal ha condemnant a 15 anys de presó Alaa Abdel Fattah, rostre visible de les protestes contra Mubarak, per haver organitzat una protesta sense comptar amb els permisos, segons ha informat el seu advocat.

Abdel Fattah, de 33 anys, és un reconegut cibernauta que durant les protestes laiques que van esclatar el 2011 contra el llavors president Hosni Mubarak va organitzar manifestacions i campanyes a internet contra les lleis de la nova Constitució que permeten als civils ser jutjats per tribunals militars. Uns altres 24 activistes van ser condemnats a la mateixa pena per delictes semblants. La decisió judicial es va dictar sense la presència dels processats, jutjats en rebel·lia, tot i que familiars dels acusats van denunciar que el tribunal els hi va vetar l'entrada a la sala.

"Quinze anys per protestar?????? ¿I els que van morir? Els que roben els diners dels pobres? Els que van violar les nenes a la plaça?", es va preguntar la també activista Asmaa Mahfouz al seu compte de Twitter. A més, la dona d'Abdel Fattah va denunciar que la policia havia irromput al seu domicili per "robar els ordinadors i telèfons" de la parella.

La sentència arriba tres dies després que l'ex cap de l'Exèrcit Abdul Fattah al-Sisi fos investit com a president, gairebé un any després d'haver enderrocat Mohammad Mursi, dels Germans Musulmans i primer dirigent de l'era post Mursi. Organitzacions pels drets humans alerten de la repressió que pateix qualsevol tipus i forma de dissidència. Les lleis aprovades van en la línia de retallar les llibertats polítiques a Egipte, ha que el Ministeri de l'Interior té potestat per prohibir qualsevol concentració amb més de 10 persones en un lloc públic. A més, la Constitució contempla els tribunals militars jutjar els civils.

Abusos contra les dones

El nou president ha donat ja mostres de mà dura. Una de les seves primeres mesures és la que va ordenar al ministre de l'Interior lluitar contra l'assetjament sexual després de la detenció de set homes que suposadament havien atacat dones prop de la plaça Tahrir durant la celebració de la seva presa de possessió. Després de tres anys de violència al carrer, sectors de la població veuen amb cer alleujament aquests gestos i confien que aquesta política de restriccions ajudi a restablir l'estabilitat . No obstant, els activistes dels drets humans insisteixen que es produeixen abusos, igual que passava durant el llarg mandat de Mubarak.

"En lloc d'abordar la necessitat urgent d'una reforma, les autoritats egípcies han passat l'últim any la participació en la repressió a una escala sense precedents en la història moderna d'Egipte", ha manifestat Hassiba Hadj Sahraoui, sotsdirector per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.