Els enginyers confirmen que la torre de Pisa s'està redreçant

El grup de vigilància constata que el cèlebre campanar de la Toscana ja és estable

Els enginyers han aconseguit estabilitzar la torre de Pisa, un dels monuments més populars del món, i a poc a poc l'estan redreçant: en 20 anys la seva inclinació s'ha reduït 4 centímetres. Així ho ha confirmat l'equip d'experts que supervisa el moviment del campanar. Ho explica el diari 'La Stampa'.

Els experts han constatat que l'estat de salut de l'edifici, de 57 metres d'alçària, és millor del que havia previst el comitè internacional que va projectar els treballs de consolidació el 1993. Ara el grup de vigilància compost per Salvatore Settis, Carlo Viggiani i Donato Sabia ha certificat que no cal patir pel monument més cèlebre de la Toscana.

"Des que va començar el procés de 'cura', la Torre ha reduït la seva inclinació prop de 2.000 segons d'arc, més o menys mig grau", ha dit Nunziante Squeglia, professor de geotècnica de la Universitat de Pisa i col·laborador del grup de vigilància. "Les oscil·lacions ara varien una mitjana de mig mil·límetres l'any, però el que més compta és l'estabilitat del campanar, que és millor que les previsions inicials", ha afirmat. La torre acabarà estabilitzant-se -apunta l'enginyer-, fet que a aquest ritme "requeriria dos segles". Inclús, en un futur impossible de calcular, "començarà de nou a inclinar-se cap al sud", explica.

La torre de Pisa es va construir durant 177 anys, entre els segles XII i XIV. La seva inclinació es deu a un esfondrament del terreny que es va detectar en les primeres etapes de la seva construcció. Les autoritats la van tancar el gener del 1990 per dur a terme les obres de consolidació. El 2011 es va reobrir al públic, després que la inclinació s'hagués reduït 44 centímetres.

Més continguts de