Internacional 27/09/2019

Les 4 claus per entendre què ha passat aquesta setmana a la cimera climàtica de l'ONU

El món encara està lluny d'aconseguir evitar un augment d'1,5 ºC en la temperatura de la Terra

Sònia Sánchez
2 min
Greta Thunberg a l'ONU: "M'heu robat els somnis i la infantesa amb les vostres paraules buides"

Què diu la ciència que haurien de fer els polítics?

Els científics climàtics de l’ONU alerten des de l’octubre de l’any passat dels nefastos efectes que el canvi climàtic tindrà quan se superi l'1,5 ºC d’escalfament global. Per això, el secretari general de l’ONU, António Guterres, i altres líders mundials s'han decidit a fixar aquesta xifra com a límit. L'Acord de París fixa com a objectiu un màxim de 2 ºC, però també diu que seria desitjable no depassar l'1,5 ºC. Ara l'ONU pretén donar compliment a aquesta fita, la més ambiciosa.

Però per aconseguir no superar l'1,5 ºC, cal començar la davallada d’emissions de CO2 l'any vinent, per poder arribar a les zero emissions el 2050. Però amb els compromisos de retallada d’emissions que han fet fins ara els 196 països que van signar l’Acord de París, i en cas que es complissin, l’escalfament pujaria més de 3 ºC.

Què pretenia la cimera climàtica de l’ONU de dilluns?

La cimera climàtica de l’ONU del 23 de setembre, que ha motivat la setmana de mobilitzacions climàtiques dels joves, pretenia que els estats expliquessin com pensen arribar a l’objectiu de l’1,5 ºC. El 2020 tots els estats que han ratificat l’Acord de París (174) estan obligats a presentar nous compromisos estatals que, segons el tractat, han de ser “més ambiciosos” (sense especificar més) que els anteriors (presentats el 2015).

Què es va aconseguir en la cimera?

Durant la cimera climàtica de dilluns passat, 23 de setembre, a Nova York, un total de 77 estats petits es van comprometre a arribar a les zero emissions el 2050 i 70 estats més van dir que l’any que ve presentaran plans més ambiciosos. Però els principals emissors, com la Xina, els EUA, l’Índia i fins i tot la UE, no van portar compromisos nous i no es va poder garantir ni de lluny que el món redueixi les emissions globals a zero el 2050.

Com és de factible l’objectiu de l'ONU?

Alguns dels grans països, com el Regne Unit o França, ja han aprovat legislacions que es comprometen a assolir les emissions zero el 2050, i la Unió Europea (UE) en conjunt intenta també aprovar aquesta neutralitat de carboni per al 2050, però de moment topa amb les resistències dels països de l'est. El problema és que cap d’aquests països, ni tan sols els que ja ho han aprovat, saben com fer-s’ho per fer una retallada d’emissions tan gran en tan poc temps. Els científics diuen que és tècnicament possible, però cal aturar les emissions de seguida i a més extreure CO2 de l’atmosfera amb una tecnologia que encara està en desenvolupament.

stats