Internacional 10/01/2018

L'Equador adverteix que l'estada d'Assange a la seva ambaixada és "insostenible"

Quito busca una mediació internacional perquè pugui sortir del refugi després de cinc anys i mig

Ara
2 min
Julian Assange compareix al balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres

BarcelonaDesprés de cinc anys i mig, l'Equador adverteix que Julian Assange no pot continuar indefinidament a la seva ambaixada de Londres. El fundador de Wikileaks s'hi va tancar el 19 de juny del 2012 per evitar ser extradit a Suècia, on l'acusaven de dues agressions sexuals que ell nega. Ara el país llatinoamericà diu que cal trobar una sortida mitjançant una mediació internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que la fiscalia sueca va arxivar l'any passat la investigació sobre les suposades agressions, Assange encara s'enfronta a la justícia britànica i tem ser extradit als Estats Units, on podria ser condemnat per la revelació de secrets. Wikileaks va publicar centenars de milers de documents de l'exèrcit nord-americà i comunicacions diplomàtiques i més recentment els correus electrònics de la convenció demòcrata en la campanya de les presidencials del 2016. Per això el fiscal general Jeff Sessions va advertir fa uns mesos que la seva detenció és "prioritària".

La ministra d'Exteriors equatoriana, María Fernanda Espinosa, ha instat a la "cooperació internacional" per trobar una sortida i ha dit que el país està buscant un mediador per arribar a un acord amb el Regne Unit que permeti desbloquejar la situació. La ministra s'ha mostrat commoguda per la situació d'Assange, tancat durant més de cinc anys en una petita oficina "mentre que fins i tot els presos tenen un pati on passejar i poder fer esport". Un organisme de l'ONU va concloure el 2016 que la detenció del revelador de secrets és arbitrària. Des del seu refugi, Assange també ha difós material sensible sobre Catalunya, en un dels moments més tensos del Procés.

Un dels advocats d'Assange ha saludat la proposta de mediació de l'Equador i ha recordat que el risc que sigui processat als Estats Units "s'ha disparat en els últims mesos en el marc de la guerra de l'administració Trump contra Wikileaks". "Si el Regne Unit vol demostrar que respecta els drets humans i els seus compromisos amb l'ONU, ha arribat l'hora que permeti a Assange gaudir del seu dret a la llibertat i a la protecció contra la persecució dels Estats Units", ha afegit. Per la seva banda, un portaveu del govern britànic ha donat carpetada al tema i ha afirmat que "el govern de l'Equador sap que el camí per resoldre aquest cas és que Julian Assange surti de l'ambaixada per enfrontar-se a la justícia".

stats