Afganistan

Els equips de rescat intenten arribar a una zona remota de l'Afganistan colpejada pel terratrèmol

El govern talibà anuncia una ajuda de 10 milions d'euros per als damnificats

ARA
2 min
Una cua de gent espera subministraments d'emergència a l'Afganistan després del terratrèmol que ha deixat més de mil morts.

BarcelonaLes autoritats afganeses intentaven aquest dijous arribar a una zona remota afectada pel terratrèmol que dimecres va matar més de 1.000 persones al país. Però la manca de carreteres adequades dificulta aquests esforços. "No podem arribar a la zona, les xarxes són massa febles, estem intentant rebre actualitzacions", ha dit a Reuters Mohammad Ismail Muawiyah, portaveu del màxim comandant militar talibà a la província de Paktika, més afectada, en referència a les xarxes telefòniques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'una reunió d'emergència al Palau Presidencial de Kabul, el primer ministre de l'Afganistan, el mul·là Mohammad Hassan, ha anunciat aquest dijous una ajuda de 1.000 milions d'afganis (10 milions d'euros) per als damnificats pel terratrèmol de magnitud 6,1 que ha colpejat la província de Khost, a l'est del país, prop de la frontera amb el Pakistan i a uns 160 quilòmetres al sud-est de Kabul. S'hi han comptabilitzat també més de 1.500 ferits.

Unes 600 persones van ser rescatades de diverses zones afectades dimecres a la nit, segons fonts dels equips d'emergència afganesos.

La ciutat de Gayan, a prop de l'epicentre, ha patit danys importants, amb la majoria dels seus edificis amb parets de fang danyats o enfonsats completament, segons Reuters. La ciutat, amb carreteres molt precàries, està aquest dijous replena de soldats talibans i ambulàncies, mentre un helicòpter que portava subministraments d'emergència aterrava aquest matí molt a prop, aixecant enormes remolins de pols. Unes 300 persones estaven assegudes a terra a l'espera de rebre els subministraments.

Les Nacions Unides han informat que el seu Programa Mundial d'Aliments (PMA) enviarà aliments i equipament logístic a les zones afectades amb l'objectiu de donar suport inicialment a 3.000 llars. "El poble afganès ja s'enfronta a una crisi sense precedents després de dècades de conflicte, una severa sequera i una recessió econòmica", ha explicat Gordon Craig, director adjunt de país del PMA a l'Afganistan. "El terratrèmol només se sumarà a les ja massives necessitats humanitàries que suporten diàriament".

stats